DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 1. szerda
F1

Hamilton: Mindent épp ugyanígy csinálnék!

Új hétvége, régi téma – még mindig nem nyugszanak a kedélyek a Hamilton-Verstappen eset után, köszönhetően a csütörtöki újratárgyalásnak is. A holland után most itt a vétkes fél újabb véleménye.

Bár már majdnem két hete annak, hogy Max Verstappen és Lewis Hamilton a Brit Nagydíj első körében összetalálkoztak a Copse-ban, aminek következtében a holland a falban végezte, a téma még most is ugyanolyan forró. A Hungaroringre érkezve szinte csak erről faggatták mindkét érintettet, előbb a sajtótájékoztatón – melyen a Formula.hu is jelen volt –, majd délután négykor egy videókonferencián. Utóbbi az a bizonyos felülvizsgálat, amit a Red Bull kezdeményezett, miután a hatalmas anyagi kárral szemben túl kevésnek találják azt a tíz másodpercet, amennyivel a hétszeres világbajnok megúszta.

Hamilton az eset után a kritikák kereszttüzébe került, a legtöbben pusztán a vakmerőségét kifogásolták, de Verstappen és a Red Bull a pályán kívüli viselkedése ellen is szót emelt. Cseppet sem tetszett nekik, hogy a brit önfeledten ünnepeltette magát, miközben ellenfele a kórházban időzött; Verstappen el is mondta, ő sose tenne ilyet ellenkező esetben. Hamilton csütörtökön sokadjára hangsúlyozta, nem érti, mégis mit kellett volna másképp csinálnia.

„Ahogy az előző versenyen is elmondtam, nem tudtam róla. Láttam a kivetítőn, hogy kiszáll az autóból, és úgy tűnt, rendben van. Aztán azt is mondták, hogy rendben van. Amíg a média utólag rá nem pörgött erre, fogalmam se volt róla” – erősítette meg, hogy csak később értesült Verstappen kórházba szállításáról. Ennek nem örül, természetesen ezt a kimenetelt ő sem szerette volna. „Egyikünk sem akarja soha azt látni, hogy a másik pilóta megsérül. Felhívtam őt a verseny után, hogy ellenőrizzem, jól van-e, és a tudtára adjam, a tisztelet továbbra is megvan. Talán fordítva ez már nincs így.”



Épp ez a tisztelet az, amit ő hiányol Verstappenből, Verstappen pedig belőle, szóval valóban nem tűnik kölcsönösnek. Hogy a pályán hogyan mutatkozik majd ez meg, az később derül ki, a Mercedes-pilóta azt azonban tisztázta, hogy az ünneplés tekintetében nem lesz és lenne változtatás részéről. „Nem hiszem, hogy a viselkedésünk tiszteletlen lett volna. Egy dolog tudni, hogy mi történt, és úgy ünnepelni, és egy másik úgy, hogy nem tudsz semmiről. Az a hazai versenyem volt, és nagyon keményen dolgoztunk egy ilyen eredményért. Micsoda monumentális pillanat volt, az egész hazai közönség először volt jelen egy év szünet után! Az érzelmek a tetőponton voltak.”

Hamiltont tehát elragadták az érzelmek, és semmi másnak nem tulajdonítja viselkedését, csak ennek. „Ez az ünneplés nem volt szándékos. Ez csak az az öröm volt, hogy végre ennyi embert láthatok, és együtt lehetünk. Természetes érzelmek voltak. Nem fogom elrejteni az érzelmeimet” – jelentette ki a brit.

De nem csak ebben a helyzetben cselekedne hasonlóképp; ha újrakezdődhetne a Brit Nagydíj, ugyanazt a manővert is látnánk tőle. „Pontosan ugyanúgy csinálnám, mint múltkor. Azzal kapcsolatban, hogy később hogyan értékeltem és elemeztem, nos, a tapasztalatomra hagyatkoztam, az magáért beszél, szóval azt se változtatnám meg” – jelentette ki Hamilton, aki már kizárólag a Magyar Nagydíjra szeretne fókuszálni, melyen történelmet írhat.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: