DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 23. kedd
F1

Bottas újra kivirulna a Williamsnél?

Mennyire tenne jót a Mercedesnél évek óta másodhegedűs szerepre kényszerülő Valtteri Bottasnak, ha újra vezérpilóta lehetne egy csapatnál? Jenson Button szerint a finn újraindíthatja karrierjét.

A veterán finn 2013-ban a Williams színeiben mutatkozhatott be a Formula-1-ben és a nem túl sikeres első év után a szabályváltozások kedveztek az istállónak és az akkor még zöldfülűnek számító finn pilótának is, a következő években ugyanis számos dobogós helyet szerzett, összesen kilencet (ahogy évről évre gyengült a gárda, egyre kevesebbet).

2017 januárjában csatlakozott a Mercedeshez, miután Nico Rosberg a bajnoki cím megszerzése után váratlanul bejelentette visszavonulását. 2019-ben és 2020-ban másodikként végzett az összetettben, de ezt leginkább domináns autójának köszönhette, ahogy futamgyőzelmeit is, mivel általában Lewis Hamilton jóval erősebbnek bizonyult csapaton belül, amikor pedig legyőzhette volna a brit ászt, a csapat akkor is számos alkalommal parancsolta csapattársa mögé.

Az idei éve egyelőre igencsak betli, ezért a szakértők biztosra veszik, hogy 2022-re már nem hosszabbítják meg a finn szerződését, hanem George Russellt hozzák a helyére, aki már jó ideje várja a lehetőséget tartalékpilótaként, addig is pallérozódik a gyenge Williamsnél.

Ha Bottasnak mennie kell, akkor vagy az Alfa Romeónál, vagy a Williamsnél köthet ki, az utóbbinál tanácsadóként dolgozó 2009-es világbajnok, Jenson Button szerint ez utóbbi lenne a legjobb választás a többszörös futamgyőztes finn számára, mert a grove-iak nem második, hanem elsőszámú versenyzőként számítanának rá és mentálisan újra felépíthetné magát. Több volt Bottasban, mint amit eddig láttunk tőle.

Bottas a Williamsnél újra erőre kaphat?


„Úgy vélem, a szezon végén több pilóta is elhagyja jelenlegi csapatát. De az évad ezen szakaszában az élcsapatok általában már szeretik eldönteni, hogy milyen felállással is vágjanak neki a következő évnek. Számos pilóta szerződése jár le az idény végén, az élcsapatoknál nem számítok látványos változásra, talán egyet kivéve” – mondta el véleményét Jenson Button a Step back in time által készített interjúban.

„Úgy látom, egy helycsere készül a Williams és a Mercedes között, szerintem George (Russell) érkezik majd a Mercedeshez, miközben Valtteri Bottas elfoglalja a brit helyét a Williamsnél. Már versenyzett ennél a csapatnál korábban és biztos vagyok abban, hogy kicsit fájdalmas lehet neki egy olyan istállóhoz igazolni, amelyik az élmezőny közelében sincs. Ugyanakkor arra számítok, hogy Bottas újra jól teljesít majd a Williamsnél.”

„Rengeteg tapasztalatot szerzett az elmúlt években, valószínűleg ismét megtalálja majd önmagát a régi-új környezetben, mentálisan kétségtelen, hogy kedvezőbb helyre kerülne. Végre olyan istállónál versenyezhetne, ahol nem kell Lewis Hamiltont kiszolgálnia.”

„Az elmúlt években a Mercedesnek még jól is jött, hogy Valtteri nem igazán volt képes felvenni a tempót csapattársával, de rengeteg második és harmadik helyével megszerezte a csapat számára értékes pontokat. Idén azonban sokkal fájóbb az istállónak, hogy Bottas nem szerepel jól (a Red Bull-Honda látványos feljavulása miatt), úgyhogy nagy esélye van annak, hogy 2022-re már mást keresnek Hamilton mellé” – tette hozzá Button.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: