DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 18. csütörtök
F1

Csak Vettel talál kivetnivalót a sprintkvalifikációban

Sebastian Vettel úgy érzi, „helytelen", hogy a Forma-1-es sprintverseny győzteseit beleszámítják a hivatalos pole-statisztikába, mert „ez egy új diszciplína" a bajnokságban.

A sprintkvalifikációs formátumot a hétvégi Brit Nagydíjon próbálják ki először: a 62 mérföldes (100 Km) verseny a szombati napon, a korábban jellemző kieséses időmérőt váltja fel, és amelynek eredménye határozza meg a vasárnapi nagydíj rajtrácsát.

A Q1/Q2/Q3 időmérő ezúttal péntek este kerül megrendezésre, egyetlen óra gyakorlás után, de annak a versenyzőnek, aki itt az élen végez, győzelme nem számít hivatalos pole-pozíciónak a statisztikai lapokon, ahogy az korábban.

Az F1 sportigazgatója, Ross Brawn a múlt hónapban kifejtette, hogy „az FIA-val folytatott megbeszélések után úgy gondoljuk, az van pole-pozícióban, aki a versenyt vasárnap az első rajtkockából kezdi meg.”

A döntés vitát generált arról, hogyan kezelik ezentúl a pole-rekordokat az F1-ben, és a sprintversenyek témája összességében is sok beszédtémát szolgáltatott csütörtökön a szokásos verseny előtti sajtótájékoztatókon Silverstone-ban.

Az Autosport kérdésére, miszerint mit szól ahhoz a döntéshez, hogy a pole-státuszt a sprintfutam győztesének ítélik oda, Vettel - aki először az Aston Martin pilótája mellett megjelenő Esteban Oconnal tisztázta, hogy ez így lesz - azt mondta: „Szerintem ez nem helyes.”

„A pole az elért leggyorsabb köridő, vagy az időmérő edzés leggyorsabb körideje. Az egész egy kicsit zavaros. De nyilvánvalóan attól függ. Amennyiben ez egyszeri alkalom, akkor nem árthat sokat. Viszont abban az esetben, ha végül 10 sprintversenyünk lesz jövőre vagy a jövőben, akkor szerintem ez egy kicsit furcsa. A pole-pozíciót annak kellene megszereznie, aki a leggyorsabb tud lenni egy körön."



Vettel első megjegyzéseit követően Ocon megkérdezte, „akkor a sprintkvalifikációt sprintversenynek hívjuk?", amire a négyszeres világbajnok így válaszolt: „Persze, [csak] kitalálhatnák a 'sprint pole'-t vagy valami hasonlót. Ez egy újdonság, tehát 50 évvel ezelőtt még nem volt ilyen, most pedig már van. Akkor csak egy új oszlopot adunk a statisztikákhoz” – fejtette ki véleményét az Aston Martin pilótája.

A sprintkvalifikációs futam a tervek szerint a Olasz Nagydíjon Monzában, majd még egy további versenyen jelenik meg ismét az F1-es versenynaptárban 2021-ben.  A harmadik verseny várhatóan a Brazil Nagydíj lesz Interlagosban, azonban ezt az év későbbi szakaszában fogják megerősíteni, mivel a 2021-es szezon második felében több futamot is bizonytalanság övez a folyamatban lévő koronavírus járvány és az ebből fakadó utazási korlátozások miatt.

A többi versenyzőtől is megkérdezték, hogy mit vár a szombattól. Először a bajnoki éllovas nyilatkozott, Verstappen óvatos, de győzni szeretne, míg a vele párban válaszoló Pierre Gasly úgy fogalmazott: „Nagyon izgatott vagyok, hogy ismét Silverstone-ban versenyzünk, ez az egyik kedvenc pályám, valamint az új formátumot is nagyon várom. Remélhetőleg sok új lehetőséget tartogat számunkra, de nem tudom, még pontosan mire számíthatunk, szóval hagyjuk, hogy haladjon a hétvége és meglátjuk, mi történik majd. Nagy változás nem történt abban, hogy hogyan készültünk a hétvégére, az első szabadezdés kap nagyobb hangsúlyt, mint korábban, mert akkor állítjuk be az autót a hétvégére, utána jön időmérő, szombaton pedig már nem sok mindent lehet módosítani az beállításokon.”

Az újonc Mick Schumacher egyetért francia kollégájával: „Nagy változás nem történt a felkészülésünkben, kevesebb időnk lesz a hétvégén, az első szabadedzés után véglegesítenünk kell a beállításokat és minden, amit ki szeretnénk próbálni, azt rögtön az elején ki kell próbálnunk. Ezt gondolom a legnagyobb változásnak. Biztos vagyok benne, hogy jól felkészültünk, és jól jövünk ki a hétvégéből. A sprintversenyen úgy gondolom nincs sok veszítenivalónk, szóval mindent beleadunk, hogy a lehető legjobb eredményt érjük el. Talán néhányan óvatosabbak lesznek, őket agresszívabb vezetéssel magunk mögé utasíthatjuk, de nem számítok erre, mindenki más is a legjobbját fogja nyújtani, remélem tudunk velük majd harcolni.”

George Russellt is megkérdezték, mit vár az időjárástól, és a hétvégétől, úgy nyilatkozott: „Ausztriában nem fújt a szél, és gyorsak voltunk, itt most fúj Silverstone-ban, nem tudom, ha választhatnánk, nyilván nem ezt választanánk, de ebbe sajnos nincs beleszólásunk. A hétvége egészét a sprintkvalifikáció határozza meg, ez mindenki számára ismeretlen terep, és új tapasztalat. De minden lehetőséget meg kell ragadnunk. A kevés edzéslehetőség mindenki számára kihívást jelent, minden az alkalmazkodókészségen múlik. Általában van három szabadedzés arra, hogy felépítsük a programunk és megtaláljuk a helyes beállítást, felvegyük a ritmust, de ez a luxus nem áll most a rendelkezésünkre” – fejtette ki gondolatait.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: