DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
F1

Baku megismétlődésétől tartott a Red Bull – nem alaptalanul

Az F1-es Osztrák Nagydíj hajrájában a biztos vezetés tudatában behívták egy plusz kerékcserére Max Verstappent – mint kiderült, ez több szempontból is jó döntésnek bizonyult.

Max Verstappen hatalmas előnnyel vezette a Formula-1-es Osztrák Nagydíjat, amikor a verseny végéhez közeledve egy „ingyen” kerékcserére hívta őt a csapata. Először azt gondolhattuk, hogy a leggyorsabb körért járó bónusz miatt döntött így a Red Bull – amit sikerült is megfutnia a vb-előnyét így jelentősen növelő hollandnak –, de Christian Horner a verseny után elárulta: attól tartottak, hogy megismétlődhet a Bakuban látott gumiprobléma, amely miatt egy hónapja Verstappen biztos győzelmet bukott el:

verstappen-redbull-boksz-spielberg-1



„Egy kiállásos verseny esetén, Azerbajdzsán után, ha 25 másodperces előnyünk van, miért kockáztatnánk?” – tette fel a kérdést a Red Bull csapatfőnöke. Mint kiderült, nem volt alaptalan az aggodalmuk: „Láttuk, hogy volt egy kis vágás a gumiján. Nem volt jelentős, de ahhoz elég nagy volt, hogy felkeltse a figyelmünket.”

„Az egyetlen kockázatot maga a kiállás jelentette, amit a srácok fenomenálisan oldottak meg: két másodperc alatt már indult is tovább az autó. Max is remek munkát végzett, aztán megjavította a saját leggyorsabb körét, onnantól pedig nem kellett kockázatot vállalni a befutóig. Szóval szerintem bölcs döntés volt, hogy ezt csináltuk” – idézi Hornert a RaceFans.net szakoldal.

Verstappen is elmondta, hogy csak utólag szerzett tudomást a gumin látott vágásról: „Nem voltam biztos benne, hogy kihívnak-e a bokszba a leggyorsabb kör miatt, úgyhogy örültem, amikor ezt megtették. Aztán persze megtalálták azt a vágást, de hogy őszinte legyek, vezetés közben nem éreztem semmit. De jobb biztosra menni, aztán még rámehettem a leggyorsabb körre is, szóval tökéletesen alakultak a dolgok.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: