DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Verstappen nyert, Hamilton gondjai után Norris a dobogón

Egy pillanatig sem forgott veszélyben az összetettbeli előnyét jelentősen növelő holland sikere az F1-es Osztrák Nagydíjon, vb-riválisa viszont problémákkal küzdve csak negyedik lett Bottas és Norris mögött.

Szürke égbolt alatt, de száraz pályán startolt el a 2021-es Formula-1-es szezon kilencedik futama, az Osztrák Nagydíj – a múlt heti Stájer GP után a második, amelyet a Red Bull Ringen rendeznek. A pole-pozícióból ezúttal is Max Verstappen startolhatott, s a holland simán meg is őrizte a vezetést, ahogy Lando Norris is a második helyet, Sergio Pereznek viszont védekeznie kellett Lewis Hamiltonnal szemben. Viszont még az első kört sem teljesítette a mezőny, máris érkezett a biztonsági autó: Esteban Ocon húzódott félre kitört jobb első kerékkel, miután a 3-as kanyarnál történt tömörülésben összeért Antonio Giovinazzival – aki később öt másodperces büntetést kapott, de nem ezért, hanem mert az SC-fázis alatt előzött.

norris-perez-1



A negyedik körben folytatódhatott a verseny: Verstappen simán eljött, Norrist viszont ezúttal keményen támadta Perez. A mexikói a 4-es kanyar külső ívén a McLaren mellé ért, a brit azonban nem hagyott neki helyet, a Red Bull-os így a sóderágyba került és rengeteg pozíciót veszített, egészen a 10-11. helyig esett hátra. Ezzel Hamilton jött fel harmadiknak – de csak miután visszaelőzte az őt az előző kanyarban elkapó csapattársát, Valtteri Bottast. Mögöttük Pierre Gasly, Yuki Tsunoda, Lance Stroll, Sebastian Vettel, Daniel Ricciardo, Perez sorrendben jöttek a többiek – a nyolcadik kockából induló, a verseny előtt az autó hátuljára panaszkodó, de végül minden probléma nélkül rajthoz álló George Russell kicsúszott a tízből.

Verstappen nagy ütemben szakította le magáról Norrist, akit viszont nem igazán tudott támadni Hamilton, Bottas pedig még a két britről is valamelyest lemaradt. A középmezőnyben viszont már a 14. körben megindították a kerékcseréket az AlphaTaurik, majd az Aston Martinok – ők rajtoltak lágy gumin –, miközben Perez megpróbáltatásai nem értek véget: Charles Leclerc kapta el őt a Ferrarival.

verstappen-redbull-spielberg-futam-1

A 20. körben jártunk, amikor Hamilton végre meg tudta támadni és előzni is Norrist a második helyért – épp akkor, amikor kiderült, hogy a mclarenes nyakába öt másodperces időbüntetést akasztottak Perez leszorításáért (nem ő volt az egyetlen szankcionált a futam ezen szakaszában: Tsunodát ugyanennyire büntették, amiért a bokszbejáratnál áthajtott a fehér vonalon – amiből aztán később duplázott is a japán). Hamilton hátránya ekkor már tíz másodpercre rúgott Verstappennel szemben, mögöttük viszont Norrisra csak nagyon apránként kezdett el közeledni Bottas. Az élbolyból viszont ők ketten jöttek ki először kereket cserélni a 31. körben, és a brit büntetése révén a finn átugrotta őt a bokszban. Hamilton egy körrel később érkezett, Verstappen pedig utána egy körrel, de köztük értelemszerűen nem változott a sorrend.

Túl a féltávon Verstappen, Hamilton, Bottas, Norris, Sainz – ő a kemény gumikon rajtolva ekkor még kiállás nélkül haladt –, Gasly, Ricciardo, Perez, Leclerc, Tsunoda felállásban haladtak a pontszerzők, míg hátrébb Russell előzte meg Strollt. Leclerc ugyanezt próbálta Perezzel, ám a mexikói a 4-es kanyarban ugyanúgy leterelte a monacóit a pályáról, ahogy Norris tette vele a futam elején – meg is kapta érte a maga öt másodperces büntetését a Red Bull pilótája. Néhány körrel később aztán Leclerc újra próbálkozott, ezúttal a 6-os kanyar külső ívén, Perez azonban ekkor sem hagyott neki helyet, így kapott még öt másodpercet.

perez-leclerc

Mindeközben Verstappen már húsz másodperc fölé tornázta az előnyét Hamiltonnal szemben, akire viszont megérkezett Bottas, a finnre pedig szintén közelített Norris. Mint Bottas rádiózásából kiderült: Hamilton autója sérült, így emiatt előbb arra kérték a finnt, hogy ne csatázzon a hétszeres világbajnokkal, ám pár kör alatt ez átfordult abba, hogy a Mercedes megcserélte a sorrendet: Hamilton elengedte maga mellett Bottast! Ezzel viszont Hamilton kiszolgáltatottá vált Norrisnak, aki szinte egyből meg is előzte mercedeses honfitársát – aki rögtön utána kijött a bokszba egy második kerékcserére, amellyel több pozíciót már nem veszített.

Tíz körrel a vége előtt Verstappen is érkezett egy „ingyen” második szervizelésre, a friss gumikon pedig a leggyorsabb kört is megfutotta. A győzelmet pedig innen kényelmesen zsebelte be a holland, aki idei ötödik sikerével jelentősen ellépett a vb-összetettben Hamiltontól. Bottast ugyan végig másfél másodperces távolságból követte Norris, nem változott köztük a sorrend, de a brit így is harmadik dobogóját szerezte 2021-ben. Perez ugyan ötödikként futott be, de a dupla büntetés révén a középmezőnybeli csatát megnyerő Sainzt végül előtte rangsorolták. Ricciardo, Leclerc, Gasly, Fernando Alonso lett a további sorrend az első tízben: a spanyol a hajrában happolta el az utolsó pontot Russelltől és a Williamstől. A verseny fináléjában pedig Kimi Raikkönen egy balesetet is összehozott: ő is Russellt támadta, ám Sebastian Vettel megpróbálta kihasználni a lehetőséget, a finn azonban összeütközött a némettel, így a sóderágyban kötöttek ki.

Folytatás két hét múlva a Brit Nagydíjjal, az első sprintkvalifikációs hétvégével.

A futam végeredménye:

1. Max Verstappen Red Bull/Honda  
2. Valtteri Bottas Mercedes 17.973
3. Lando Norris McLaren/Mercedes 20.019
4. Lewis Hamilton Mercedes 46.452
5. Carlos Sainz Jr. Ferrari 57.144
6. Sergio Pérez Red Bull/Honda 57.915
7. Daniel Ricciardo McLaren/Mercedes 1'00.395
8. Charles Leclerc Ferrari 1'01.195
9. Pierre Gasly AlphaTauri/Honda 1'01.844
10. Fernando Alonso Alpine/Renault 1 kör
11. George Russell Williams/Mercedes 1 kör
12. Yuki Tsunoda AlphaTauri/Honda 1 kör
13. Lance Stroll Aston Martin/Mercedes 1 kör
14. A.Giovinazzi Alfa Romeo/Ferrari 1 kör
15. Nicholas Latifi Williams/Mercedes 1 kör
16. Kimi Räikkönen Alfa Romeo/Ferrari 1 kör
17. Sebastian Vettel Aston Martin/Mercedes 2 kör
18. Mick Schumacher Haas/Ferrari 2 kör
19. Nikita Mazepin Haas/Ferrari 2 kör
Kiesett:    
  Esteban Ocon Alpine/Renault  
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: