DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
F1

Honda: Nem fejlesztettünk szabálytalanul

Most már a japán gyártó is reagált arra, hogy a Mercedes és pilótái félreérthetetlen megjegyzéseket tettek arra, a Honda tiltott módon javította fel erőforrásait. A gyártó ezt kategorikusan cáfolja.

Azt még a Red Bull partnereként idén különösen erősnek mutatkozó japán gyártó is elismeri, hogy még jobban, még üzembiztosabban működik a négy évvel ezelőtt még kinevetett, ám azóta hihetetlen fejlődésen átesett erőforrás. A Red Bull-lal együttműködve pedig olyan beállításokat, finomhangolásokat és aerodinamikai apróságokat sikerült találniuk, ami miatt az egyenesekben valóban erősebbnek tűnik jelenleg a Mercedesnél.

A rivális számításai szerint a Red Bull-Hondák Franciaországban három, a Stájer Nagydíjon pedig két és fél tizedmásodperces fórra tettek szert az egyenesekben Hamiltonékkal szemben. Nem éppen burkoltan megpendítették Toto Wolff csapatánál, hogy ennek hátterében egy tiltott motorfejlesztés állhat a Honda részéről.

A japán gyártó ezt kategorikusan cáfolja. „Nagyon boldog lennék, ha igaz lenne egy ilyen mértékű gyors javulás részünkről, de sajnos nem igaz, hogy 15 lóerővel hirtelen jobbak lennénk, mint az év elején. A motorok nyers teljesítményén nem javíthatunk a jelenlegi szabályok szerint év közben. Idei második erőforrásunk így a teljesítmény és a specifikáció terén teljesen megegyezik az elsővel” – fejtette ki véleményét Toyoharu Tanabe, a Honda F1-es technikai igazgatója a Formula.hu jelenlétében tartott sajtótájékoztatón.

Négy éve még a mezőny végén kullogott a Honda, most pedig az a fő rivális gondja, hogy túl erős a japán gyártó


„A szabályoknak megfelelően bármilyen változtatást jóvá kell hagyatnunk az FIA-val, erről részletes információkat is kell küldenünk a szövetségnek, még akkor is, ha a megbízhatóságon vagy a hatékonyságon javítunk, az FIA-nak pedig el kell fogadnia ezeket.”

„Ezek után, ha bármilyen vitatott alkatrészen változtatnánk, az FIA az összes dokumentumot átküldené a többi gyártónak, akiknek szintén jóvá kellene ezt hagyniuk. A többi csapat is jó ideje így gondolkodik, hogy ha a motor megbízhatóságán sikerül javítani, akkor az pozitív változást hoz a teljesítményben is. A gyanúsításokra csak annyi a válaszom, hogy az előbb elmondottak miatt nagyon óvatosak vagyunk azzal, hogy konkrétan a motor teljesítményét direktben javítsuk, ez ugyanis az évad során nemigen lenne lehetséges.”

„Az utóbbi hónapokban rengeteget tanultunk arról, hogyan is használjuk a legjobban az erőforrásainkat, a gyengeségeinken javítottunk, ennek köszönhetően pedig jobban kihasználhatjuk a motor erősségeit. Ettől gyorsabbak is lesznek az autóink, de a fő alkatrészeken semmit nem változtattunk. Azt azonban nem jelenteném ki, hogy nyers erőből jobbak lennénk már a Mercedesnél is” – tette hozzá a japán szakember.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: