DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Power Rankings: Verstappen továbbra is vezet

Senki nem nyújtott tökéletes teljesítményt a Francia Nagydíjon, de így is több igen magas pontszámot osztottunk ki: Verstappen kiemelkedik a mezőnyből, az üldözőboly viszont igencsak szoros.

A Formula Podcast futamértékelő sorozatában az állandó stáb és a meghívott vendégek nem csupán a versenyhétvégék legemlékezetesebb mozzanatait és egyéni teljesítményeit idézik fel, hanem egyúttal a mezőny mind a 20 tagjának aktuális teljesítményét is értékelik 1 és 10 közötti skálán, melyen a végeredmény mellett az időmérős teljesítményt, a körülményeket, az esetleges műszaki nehézségeket, a pilóták által bemutatott manővereket és az autójuk által biztosított lehetőségeket is figyelembe veszik.

Az előző három hétvégén rendre kiosztottunk legalább egy kerek tízest a mezőny tagjainak, a Paul Ricard-on viszont nem került sor erre. A legközelebb Max Verstappen járt hozzá, akinek a teljes hétvégére 9,5 pontot ítéltünk meg, őt pedig a britek követték: Hamilton és (az idén először ilyen magasra értékelt) Russell 9-9, Norris pedig 8,5 ponttal – ugyanennyit kapott az AlphaTaurival idén sokadszor remeklő Pierre Gasly is. A tabella aljára ezúttal Yuki Tsunoda került 4 egységgel, de a Ferrari versenyzői sem lehetnek büszkék hétvégi teljesítményükre, mely megítélésünk szerint mindkettejük esetében a leggyengébb volt idén.

A franciaországi pontszámok:

 paul-1



Az összetettben az első két helyezett kiléte nem változott, továbbra is Verstappen vezeti a tabellát közel egy teljes pontnyi előnnyel Norris előtt, míg a dobogó alsó fokára Hamilton, illetve nagyon stabil teljesítményének köszönhetően Pierre Gasly zárkózott fel. Mivel Hamiltonék és a 8 .helyezett Russell, illetve a 9. pozícióban lévő Stroll és a 16.-nak visszacsúszó Raikkönen között is csak 8–8 tized a különbség, egy-két kiugró teljesítménnyel nagyot lehet ugrani – vagy épp bukni az ellenkezőjével. Az alsóházban Schumacher, Latifi és Tsunoda triója áll szoros versenyben egymással, míg az utolsó helyet továbbra is Mazepin foglalja el.

A Formula Podcast Power Rankings állása:

paul-2

A harmadik táblázat a legjobb formában lévő versenyzők sorrendjét ismerteti: itt az utolsó négy verseny produkcióját vesszük figyelembe, méghozzá súlyozottan: a legutóbbi számít a legtöbbet, a néggyel ezelőtti pedig a legkevesebbet.

A versenyzők formája az elmúlt 4 futam alapján:

paul-3

A francia hétvége pontozását az indoklásokkal együtt meghallgathatod a Formula Podcast alábbi adásában – ha csak erre a részre vagy kíváncsi, azt 31:41-től hallhatod. Ha van kedved beszélgetni a témákról, és szeretnél része lenni egy barátságos, egymást és az ellenvéleményt tiszteletben tartó közösségnek, csatlakozz a Formula Podcast Facebook-csoporthoz!

 
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: