DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 18. csütörtök
F1

Mazepin nem tartja incidensnek a Bakuban történteket

Nem ütköztek össze, így igazából nincs miről beszélni az orosz szerint, de azért elnézést kért Schumachertől – aki elmondta: a történtek ellenére vissza fog épülni a bizalom csapattársa iránt.

Nagy csatát vívott az F1-es Azerbajdzsáni Nagydíj befutójánál a Haas újonc duója: Mick Schumacher szélárnyékból érkezve támadta Nyikita Mazepint, aki agresszíven jobbra, a fal felé legyezett, amit a végül őt megelőző német igencsak sérelmezett a rádióban. Bár Günther Steiner csapatfőnök szerint a felek tisztázták a történteket már Bakuban, a téma a Francia GP-t megelőző csütörtöki sajtótájékoztatókon is előjött:

„Nyilván abban a pillanatban nagyon zavarba ejtő volt, mert egyáltalán nem számítottam rá, főleg nem a csapattársamtól” – magyarázta Schumacher a Formula.hu jelenlétében. „Értem, hogy az utolsó kör volt, és mindannyian harcolunk egymással, de ha ilyen szélárnyékkal és akkumulátortöltöttséggel érkezel, akkor nincs megállás: csak úgy lehet megfékezni valakit, ha ráijesztesz vagy felkened a falra, és nyilvánvaló, hogy ő ezt próbálta. Így is megelőztem, de mint mondtam, nagyon váratlan volt, ezért volt olyan erős a reakcióm utána. De én és a csapat is tisztáztuk utána a dolgokat, úgyhogy újrakezdjük innen.”

mazepin-schumacher-haas-baku-1_1



A német rámutatott: még egy hasonló incidens akár büntetést is vonhat maga után Mazepin részére. „Úgy vélem, ha még egyszer ilyesmi történik, akkor annak talán keményebb következményei lesznek. De mivel ez csapattársak között történt, talán inkább házon belül maradna a dolog és úgy birkóznánk meg vele, semmint a versenyigazgató vagy a felügyelők révén. De szerintem ha még egy ilyen történik, az már a felügyelők elé fog kerülni” – vélekedett Schumacher, aki arra a felvetésre, hogy újra fel kell-e épülnie a csapattársa iránti bizalmának, így felelt: „Jelenleg nem tudom, mire számítsak egy az egy elleni csatákban, de végső soron szerintem a beszélgetések után minden adott lehet ahhoz, hogy újra kiépüljön ez a bizalom. Mindannyian versenyzők vagyunk, szerintem kezelni fogjuk ezt.”

Természetesen Mazepin – aki az idei szokásoknak megfelelően nem Schumacherrel közösen vett részt sajtótájékoztatón – is kapott erre vonatkozó kérdéseket, s ahogy az várható volt, az orosz másképp látta a történteket: szerinte nem is igazán lenne miről beszélni, hiszen nem ütközött össze a két autó.

„Nem történt incidens, mindkét autó visszatért a bokszba ép első szárnyakkal, s a festés is olyan fényes volt, mint újkorában. Szóval én pozitívan szemlélném a történteket. Úgy vélem, volt némi félreértés közöttünk. Azt gondoltam, hogy a belső ívet fogja választani, de a külső mellett döntött, de amint ezt megláttam, abbahagytam a manővert, hiszen végső soron nem pontokért harcolunk, és a csapateredmény a prioritás számomra.”

Schumacher utalt rá, hogy megbeszélték a történteket Mazepinnel, aki elnézést kért, az orosz azonban hangsúlyozta, hogy nem a manőver, hanem kollégája reakciója miatt kért bocsánatot: „Úgy hiszem, a csapaton belüli megbeszéléseinknek csapaton belül is kell maradniuk, de ha már ez úgyis nyilvánosságra került: azért kértem elnézést, ahogyan érezte magát, márpedig nyilvánvalóan ideges volt. Szerintem fontos, hogy nem számíthatott könnyű előzésre és soha nem is fogom csak úgy feladni a védekezést, de egyértelmű, hogy nem számítottam arra, hogy ott lesz, ahol volt. Elnézést kértem amiatt, ahogyan ezt ő érezte, mert szerintem ezt kellett tennem, ugyanakkor nem a konkrét manőverért kértem bocsánatot.”

 
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: