DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

Bottas cáfolja, hogy már kirúgta a Mercedes

A finn szerint nem igazak azok a híresztelések, miszerint a csapat már kiadta az útját. A Francia GP előtt azt is elmondta a pilóta, hogy nem gondolkodott egyelőre B terven, ha ez mégis megtörténne.

Az elmúlt napokban több sajtóértesülés is arról számolt be, hogy immáron eldöntött tény, hogy 2022-ben George Russell veszi át Valtteri Bottas helyét a Mercedesnél, így a finnek öt év után távoznia kell a világbajnok alakulattól. Egyes híresztelések szerint mindezt már közölték is a pilótával, míg más pletykák arról szólnak, hogy a következő hetekben születhet meg a döntés. Amikor a Francia Nagydíjat megelőző sajtótájékoztatón – amelyen a Formula.hu is jelen volt – arról kérdezték Bottast, igazak-e azok a hírek, miszerint már közölték vele a szezon végi kirúgását, így felelt:

„Gyakran beszélgetünk Totóval [Wolff, a Mercedes csapatfőnöke], ez teljesen megszokott közöttünk, ahogy az utóbbi időben is ezt tettük. De nem tudom megerősíteni ezt, legalábbis velem senki nem közölt ilyesmit. Úgyhogy nem igazak ezek a spekulációk, és biztos vagyok benne, hogy ezek a találgatások sosem tényeken alapulnak, csak egyesek próbálnak sztorikat kreálni a kattintásokért.”

bottas-franciagp-day0-dppi



Azt is híresztelték, hogy amennyiben Bottast elküldik a Mercedestől, úgy a Williamshez való visszatérés lehet a fő opció a finn számára, azaz gyakorlatilag helyet cserélhetne Russell-lel. Bottas azonban Le Castellet-ben kiemelte, egyelőre nem gondolkodott még B terven: „Nem igazán gondolkodtam még ezen, hogy őszinte legyek. Nyilván nem lehet figyelmen kívül hagyni a hangokat, de minden évben ugyanaz a helyzet: ugyanazok a kérdések, ugyanazok a spekulációk. Ez is része a sportnak. Szerintem még túl korai ez számomra, hogy részletesen válaszoljak rá, még nem egyeztettünk a szerződésről a Mercedesszel, de ennek is eljön az ideje. Most erre a tripla hétvégére koncentrálunk, aztán meglátjuk, hogy utána majd valamikor sort kerítünk erre. Nincs mit hozzátennem ehhez jelenleg.”

Arra a kérdésre igen határozott választ adott a Mercedes-pilóta, hogy még mindig imád-e a Formula-1-ben versenyezni: „Igen, imádom vezetni őket. Pontosan úgy, mint bármikor máskor” – jelentette ki Bottas, aki arról is beszélt újságírói kérdésre, mennyire nehéz a mostani helyzete a gyengébb eredményekkel és a levegőből lógó jövőjével:

„Ha visszatekintek az elmúlt négy évemre a csapattal, akkor is voltak hullámhegyek és hullámvölgyek. De összességében kényelmesen éreztem magam. Nyilván a csapat sokat vár tőled, ami várható is, ahogy én is sokat várok a csapattól. Mindannyian győzni akarunk, ez a célunk minden egyes futamon, ha pedig nem nyerünk, az egyikünk számára sem jó. Emiatt még keményebben dolgozunk. Ha visszatekintek a szezonkezdetre, az valóban messze volt az ideálistól több okból és több balszerencsés eseményből kifolyólag. Sosem kényelmes érzés, ha nem úgy alakul a szezonod, ahogy szeretnéd.”

„De ez van, a sportban és az életben is vannak hullámzások. Tudom, hogy jönni fognak még a hullámhegyek, és ezt a csapat is tudja. Úgy érzem, jó támogatást kapok tőlük, aminek köszönhetően könnyebb mindezt kezelni. Mindent kielemeztünk, hogy mi siklott félre az előző versenyen, most pedig már a teljes csapat erre a tripla hétvégére koncentrál. Még csak a hetedik fordulónál tartunk a huszonháromból, szóval hosszú út áll még előttünk. Pillanatnyilag csapatként nem vagyunk a csúcson, azt mondanám, de az a célunk.”

Bottas szerint abban sem lehet mintázatot felfedezni, hogy általában a nyári szünet előtt vagy akörül hosszabbított eddig a Mercedesszel: „Minden év más, mindig függ attól, hogyan alakul az idény, valamint mi a helyzet a csapatnál, néznek-e más opciók után. Néhány évben korábban, néhányszor később történt meg, szóval nem lehet általánosítani. Amit mondhatok, hogy most a következő három futamra koncentrálunk, hiszen ez sokat fog igényelni tőlünk csapatként, mielőtt bármiféle döntést hozunk közösen” – mondta el a pilóta, hozzátéve, hogy a nehéz helyzete miatti érzésekkel nem foglalkozik, mert az évek során megtanulta, hogy az elterelheti a figyelmét.

 
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: