DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

„Könnyebb Lewisnak Max ellen versenyezni”

Gerhard Berger szerint bizonyos szempontból előny a hétszeres F1-es világbajnoknak, hogy ezúttal más csapatban szerepel a fő riválisa, ellentétben a Nico Rosberggel vívott csatákkal.

Az első hat verseny alapján úgy tűnik, Max Verstappen és a Red Bull idén komoly kihívója lehet Lewis Hamiltonnak és a Mercedesnek: mindkét pontversenyt a trónkövetelők vezetik az Azerbajdzsáni Nagydíjat követően. Az előző években Hamilton viszonylag könnyedén húzta be a vb-címet, legutóbb 2018-ban Sebastian Vettel és a Ferrari tűnt reális ellenfélnek, ám a szezon második felében abban és az előtte lévő évben is elvesztették a fonalat.

Így az utolsó végsőkig kiélezett vb-csatában 2016-ban volt része Hamiltonnak, amikor saját mercedeses kollégája, Nico Rosberg volt a rivális. A német akkor le is győzte a britet, az ex-F1-es Gerhard Berger szerint azonban bizonyos szempontból a mostani helyzet sokkal jobb Hamilton számára, mint az akkori volt:

hamilton-verstappen-dppi-2021



„Sokkal könnyebb Lewisnak Max ellen versenyezni. Az mindig extra motivációt jelent, ha a rivális másik autóban ül. Minden arról szól, hogy előtte végzel-e vagy sem. De ha nem, akkor sem sérül a rólad kialakult kép, hiszen lehet, hogy a másiknak jobb autója van. Viszont ha egy Nico Rosberg győz le téged csapaton belül, az már sokkal inkább felfogható sértésként” – magyarázta az osztrák expilóta a Sport1-nek adott interjújában.

A vb-harcban egyelőre mindkét fél követett el hibákat – bár Hamilton talán nagyobbakat, mint az történt vele például bő egy hete. Berger szerint azonban az ilyen esetek benne vannak a pakliban, nem feltétlenül tulajdoníthatók a Verstappen jelentette nyomásnak:

„Bakuban tudta, hogy kockázatot kell vállalnia az új rajtnál a győzelemhez, csak ez rosszul sült el. Ez előfordul. Az viszont tényleg érdekes, hogy a Mercedes időről időre gyengül a Red Bull által jelentett nyomás által. Aztán bejön a képbe még a Ferrari is, valamint a McLaren, amely remek munkát végez Norrisszal. De még Gasly is képes az élen autózni az AlphaTaurival. De pontosan ez az a feszültség, amire a Formula-1-nek és a rajongóknak szükségük van.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: