DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 29. hétfő
F1

Wolff: Nem volt csapatutasítás Hamilton segítése

A Mercedes csapatfőnöke szerint nem hangzott el semmi konkrét csapatutasítás, hogy Valtteri Bottasnak kötelező szélárnyékot húzni Lewis Hamilton számára, a pilóták döntése volt.

Senki számára nem titok, hogy amióta csak Valtteri Bottas 2017-ben az akkor már háromszoros világbajnok Mercedeshez igazolt és a szintén háromszoros első vezérpilóta, Lewis Hamilton csapattársa lett, a finn egyik legfontosabb feladata minél több győzelemhez, minél jobb eredményekhez segíteni a brit ászt és ezt eddig sikerrel meg is tette.

Bakuban rendkívül fontos a jó szélárnyék, mert akár fél másodperc feletti differenciát is hozhat a hosszú egyenesben egy hatékony segítség, ami az időmérőn bizony alapvető fontosságú, 4-5 pozíciót is jelenthet. Közel tökéletesen kihasználták ezt a Mercedesnél, de nem meglepő módon Bottas vágta az utat és húzta a szélárnyékot Hamiltonnak, aki köszönte szépen és feljött a második helyre, miközben a finn egyedül, segítség nélkül futotta Q3-as gyorskörét és tizedik, azaz utolsó lett.

Wolff szerint szó sem volt csapatutasításról, hogy Bottasnak segítenie kell Hamiltont


Toto Wolff szerint semmi extra csapatutasítás nem hangzott el tőlük, hogy Bottasnak segítenie kell Hamiltont, a brit döntése volt, hogy a finn előtt vagy mögött hagyja el a garázst. „A szezon kezdete óta megvan a szabályunk erre, bármelyik pilótánk eldöntheti, hogy elöl vagy hátul szeretne haladni. Ezen a hétvégén Lewison volt a sor és nem meglepő módon úgy döntött, hogy másodikként haladjon a pályán” – magyarázta a Mercedes csapatfőnöke a Sky F1 adásában.

„Az időmérő edzés előtt azt is megvitattuk, hogy a pénteki és szombati szabadedzésen elvégzett kísérleteink alapján hogyan állítsuk be az autókat. Valtteri egy nagyobb leszorítóerős változatot választott, míg Lewis egy jóval kisebb leszorítóerős konfigurációt szeretett volna. A második gyakorláson nagyon jónak mutatkoztak a hosszú etapos köreink, azonos tempóra voltunk képesek a Red Bullokkal, úgy gondolom, jó esélyeink vannak a futamon is valami remek eredményre” – tette hozzá Wolff.

Ez az okfejtés jól hangzik, de azt elég nehéz elképzelnünk lelki szemeink előtt, hogy egy ilyen kulcsfontosságú pillanatban Lewis Hamilton húzza a szélárnyékot és segíti igazán remek eredményhez Valtteri Bottast, feláldozva saját időmérő edzését a Q3 legfontosabb mért körén. Wolff magyarázatának némiképp ellentmond, hogy a Q3 hajrájában Bottas fel is tette a kérdést rádión, hogy most mit kell csinálnia és folyamatosan maradozott le a mezőnyben, de Hamilton csak nem akart érkezni mögötte. Az első menetnél azonban remekül megoldották a szélárnyékos játékot és ezért is volt annyira mérges Max Verstappen, mert a Red Bull azonban ezt elmulasztotta megfelelően megtenni, így Hamilton mögé szorult.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: