DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
F1

Vettel: A harmadik hely elérhetetlen

Újabb versenyt zárt pont nélkül a négyszeres F1-es világbajnok német, aki emiatt kénytelen az idei célkitűzéseket is átfogalmazni. Vettel szerint jók voltak a fejlesztések, de így is túl lassúak.

Hiába érezte úgy Sebastian Vettel a Spanyol Nagydíj első napja után, hogy a fejlesztéseknek köszönhetően már otthonosabban érzi magát az Aston Martin autójában, ezt sem tudta pontokra váltani vasárnap Barcelonában: a német idén még egyszer sem fért be futamon az első tízbe, sőt a tavalyi év végével együtt már hét versenyre nyúlik a pont nélküli szériája.

„Nem volt jó versenyünk, nem vagyok elégedett. Szombatonként kicsit többet tudunk kihozni a csomagból, vasárnap viszont keményebb dolgunk van. De szerintem erre jól rámutat a helyezés is, ahol célba értünk” – fogalmazott az F1-Insidernek a 13. helyen befutó pilóta.

vettel-aston-barcelona-dppi-1



A problémát elsősorban a gumik életben tartása jelentette, hiába választottak két kiállásos taktikát az Astonnál. „Utólag már mindig könnyebb, a stratégiát illetően választhattunk volna más utat is. De alaposabban meg kell vizsgálnom, mielőtt megítélem” – utalt a korai első kiállásra Vettel, amely után ráadásul be is ragadt Kimi Raikkönen mögé: „Az első kiállásnál veszítettünk kicsit, mert elég lassú volt. Emiatt Kimi mögé estem vissza, ami nem volt ideális, hiszen elhasználtam mögötte az abroncsokat. Egyszerűen nem voltam elég gyors.”

„Nehéz volt a gumielőnyben lévő autók ellen harcolni az utolsó körökben. De továbbra is keményen fogunk dolgozni, hosszú szezon vár még ránk. Az új alkatrészek segítettek, ilyen előrelépéseket kell tennünk minden hétvégén” – fogalmazott Vettel. Ő az egyetlen egyébként az Alfa Romeo, a Williams és a Haas pilótáin kívül, aki még pont nélkül áll 2021-ben, s az Aston Martin is épp csak megelőzi az említett istállókat. Éppen ezért a tavaly még Racing Pointként elért eredményeket már biztosan nem tudják megismételni: „Nehéz meghatározni a célt, de a harmadik hely elérhetetlen” – jelentette ki a négyszeres világbajnok.

A padlólemezt érintő szabályváltozások miatt szemmel láthatóan tényleg hátrébb eső Aston Martin teljes legénysége nulla ponttal távozott a Circuit de Catalunya versenypályáról, hiszen a legvégén Lance Stroll is elveszítette a tizedik helyet Pierre Gasly ellen. A Fernando Alonsóval is koccanó – az esetet vizsgálták a felügyelők is, de mindkettejüket felmentették – kanadai így értékelt a PlanetF1.com hasábjain:

„Kicsit frusztráló, hogy nem tudtunk pontot szerezni a végén. Keményen harcoltunk az AlphaTaurival, de végül ez épp nem volt elég a tizedik helyhez. Fernandóval is kemény csatát vívtunk, az 1-es kanyarban történt eset pedig versenyincidens volt: mélyen fékeztem a kanyarba bemenet, s ő is elég későn fékezett. Kicsit összeértünk és szélesre tolt. Ez a hétvége segített abban, hogy még többet tanuljunk és javítsunk az autón. Tovább fogjuk nyomni, hogy még több sebességet nyerjünk ki belőle Monacóra.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: