DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 23. kedd
F1

Hamilton: Nehéz lesz magunk mögött tartani a Red Bullokat

A 100. pole-ját szerző brit szerint az egyenesekben gyorsabb a rivális autója, de azért nem lehetetlen ellenük a csata. Azt is elmondta, miért nem közepes gumikon fognak rajtolni vasárnap.

Komoly mérföldkőhöz érkezett vasárnap Lewis Hamilton, aki Barcelonában Formula-1-es karrierje századik pole-pozícióját gyűjtötte be. Az időmérő utáni FIA sajtótájékoztatón – amelyen a Formula.hu is jelen volt – is téma volt az új rekord:

„Senki, de főleg én nem gondoltam volna, hogy elérhetem ezt a számot” – fogalmazott a mercedeses, aki hosszasan méltatta a csapatát és a körülötte lévő embereket, majd a 36 ezredmásodperces előnye kapcsán hozzátette: „Tetszik, hogy mennyire szoros a küzdelem, szerintem ez nagyszerű a rajongóknak, és engem is izgalomban tart, ahogy a mögöttünk álló embereket is.”

Amikor arról kérdezték, hogy milyen érzés a századik rajtelsőség a 2007-es Kanadai GP-n szerzett elsőhöz képest, az akkori szabálykörnyezetet is felidézve válaszolt Hamilton: „Azt mondanám, hogy nagyon hasonló. Azt hiszem, akkoriban küzdöttem azért, hogy egyforma üzemanyagunk legyen a csapattársammal. Nem tudom, hogy tudták-e az emberek, de tíz kilogrammal több üzemanyag három tizedmásodpercnél is többet jelent. Szóval ha egy körrel több üzemanyagot cipelsz magaddal, és akkoriban ez volt a helyzet, az nagyjából másfél tizedet jelent. Szóval különleges és lenyűgöző érzés volt, főleg azért, mert megbizonyosodtam akkor róla, hogy képes vagyok rá. És most itt vagyok, több száz időmérővel később a századik pole-nál, és még mindig fiatalnak érzem magam.”

Az időmérő egyik érdekessége volt, hogy ezúttal az élcsapatok sem kísérleteztek azzal, hogy a közepes keverékű gumin jussanak tovább a Q2-ből, ami azt jelenti, hogy mindenki a lágy abroncsokon fog rajtolni vasárnap. Valtteri Bottas szerint ennek oka elsősorban az, hogy Barcelonában a pályapozíció aranyat ér, míg Hamilton arra is rámutatott, hogy taktikailag sem jelentett volna előnyt a keményebb keverékű abroncs: „Ha közepes gumin vagy, mögötted pedig lágy abroncson jön valaki, és ők kiállnak bokszba, akkor úgyis téged is kihívnak. Vagyis nem tudod kamatoztatni, hogy a közepes keverék tovább bírja.”

A hétszeres világbajnok arról is beszélt, hogy Max Verstappenék gyorsabbak náluk az egyenesben, ezt pedig egy „elhajló” szárnynak tulajdonítja be a brit – emiatt kemény küzdelemre is számít vasárnap: „600 méter van az 1-es kanyarig, gyakori a szembeszél. A Red Bullok nagyon gyorsak az egyenesekben. Ott van ez az elhajló szárnyuk az autó hátulján, amit ma raktak fel, és legalább három tizedet nyertek vele. Szóval gyorsabbak lesznek nálunk az egyenesben, és nehéz lesz magunk mögött tartani őket, de ez nem jelenti azt, hogy lehetetlen is. Az időzítés és a ritmus lesz mindennek a kulcsa holnap.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: