DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. július 27. szombat
F1

Barcelonában újra pályára lép Robert Kubica

Az Alfa Romeo tartalékpilótája korábban arról beszélt, idén kevesebb esélye lesz szabadedzésen autóba ülni. A Spanyol Nagydíj első tréningjén mégis ő vezethet – majd utána a Pirelli-teszt mindkét napján.

Az egyszeres nagydíjgyőztes Robert Kubica idén is az Alfa Romeo Racing kötelékébe tartozik tartalékversenyzőként: szerepkörében utoljára a barcelonai pályán, a kollektív tesztelést megelőző bejáratáson vezette a C41-et. Kubica teljes szezont fut az ELMS-ben – amelyben szezonnyitóját ugyancsak Katalóniában megnyerte a WRT egységével –, és korábban már beszélt arról, hogy idén a 60 percre rövidített pénteki szabadedzések révén kevesebbet ülhet autóba, mint tavaly, amikor ötször is megkapta az FP1-et.

Ennek ellenére a Spanyol Nagydíj első tréningjén ő vezetheti az autót, Kimi Raikkönen helyére beugorva. A versenyhétvége után pedig ő ül az Alfában kedden és szerdán a Pirelli-teszten, melyen a csapat a Red Bull-lal és az Alpine-nal (amely csak az első napon szerepel) együtt próbálja ki a 2022-es 18 colos abroncsokat.

„Már várom, hogy újra autóba üljek pénteken és a jövő héten” – idézi Kubicát a csapat weboldala. „Utoljára Barcelonában, februárban vezetettem a C41-et, és kíváncsi vagyok, mennyit fejlődött azóta az autó, módosítások és a csomag kiismerése szempontjából is. Formula-1-es autót vezetni mindig különleges élmény, ezért várom, hogy segíthessem a csapatot a középmezőnyben vívott csatában.”



„Nagyszerű dolog Robertet ismét az autóban tudni idén először szabadedzésen, majd a barcelonai teszten” – kommentálta a hírt Frederic Vasseur csapatfőnök, így magyarázva Kubica kiválasztását: „Minden alkalom fontos számunkra, ahányszor beül az autóba, gazdag tapasztalata miatt, emellett újabb nézőpontot kapunk a C41-ről. Technikai visszajelzései szintén hasznosak lesznek a 2022-es abroncsokról.”

Kubica mellé az Alfa Romeo második tartalékpilótát igazolt a Formula-2-es ezüstérmes, Callum Ilott személyében arra az esetre, ha a lengyel nem elérhető. A brit Portugáliában vezethetett az első edzésen, ő Antonio Giovinazzi C41-esét vette át.

A Spanyol Nagydíj első tréningjén nem Kubica lesz az egyetlen beugró: George Russell Williamsét az izraeli tesztpilóta, Roy Nissany vezeti, aki tavaly három szabadedzésen vett részt, idén pedig számára is ez lesz az első.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: