DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

Berger: Végre nem az van, hogy már az első kanyarban tudni, Hamilton fog nyerni

A tízszeres futamgyőztes, egykori F1-es pilóta hosszú idő után újra élvezi a versenyeket. Tudja, csapaton belül a Mercedesnél úgyis csak Hamilton nyerhetne, de Verstappen végre igazi kihívóként van jelen.

Abban az időszakban, amikor Gerhard Berger versenyzett a Formula-1-ben, egy-két év kivételével teljesen természetes volt, hogy különböző csapatok versengenek egymás ellen a futamgyőzelmekért és a világbajnoki címekért. Nem tartott soha hosszú éveken át egyetlen istálló nyomasztó dominanciája sem, de például a Senna-Prost párharcoknak is megvolt a maga sava-borsa, mert nem volt előre lejátszva, melyik pilótának kell csapaton belül előrébb végeznie.

Ha minden abban a mederben folyik tovább idén, ahogy az első két versenyhétvége mutatta, akkor Max Verstappen és Lewis Hamilton között késhegyre menő, rendkívül szoros adok-kapok várható a világbajnoki címért. Ehhez az is kellett, hogy végre egy istálló igazán felnőjön a Mercedes mellé, mert ott a Hamilton-Bottas csatározás igazából csak elméletben létezett. Ezért örül annyira Gerhard Berger, hogy különböző csapatok pilótái harcolnak a győzelmekért.

„Végre igazi versenyt láthatunk. Rengeteg év telt már el úgy, hogy egyetlen csapat uralta az egész Formula-1-et és előre tudhattuk, hogy ha Lewis Hamilton fordult elsőként az első kanyarban, akkor az már valószínűleg a leintésig nem is fog megváltozni. Idén végre valós versenyzésben lehet részünk” – ecsetelte véleményét a tízszeres futamgyőztes osztrák az F1 Nation podcastjében.

Berger szerint több csapat kell egy valódi világbajnoki küzdelemhez, a Mercedesen belül le vannak osztva a lapok


„Alig vártuk, hogy végre láthassunk egy ilyen kiváló fiatal tehetséget, Max Verstappent, ahogy az igazán tapasztalt Lewis Hamiltont támadja, miközben a Red Bull és a Mercedes közti harc is fellángolt. Néhány évtizeddel ezelőtt mindenki ehhez volt hozzászokva, hogy más csapatok is beleszólhatnak, teljesen normális volt, hogy például a Williams, a Ferrari és a McLaren óriási csatákat vívtak egymás ellen.”

„Hogy Verstappen a teljes évadban képes lesz-e Hamiltonnal felvenni a versenyt? Miért is ne? Úgy gondolom, hogy a holland veszettül jól vezet. Nincs még akkora tapasztalata, mint Lewisnak, ahogy azt Bahreinben is láthattuk, ahogy a négyes kanyarban leküldte őt a pályáról (azóta is vita tárgya, hogy akkor Verstappen miért érdemelt volna büntetést és Hamilton pedig, aki korábban 29x fordult ugyanott, vagy még szélesebben, ő miért nem). Max azonban nagyon gyorsan tanul és Imolában az első kanyarban rögtön vissza is adta a kölcsönt, azt mondhatta magában, gyere Lewis, próbálj engem megelőzni kívül, de akkor le fogsz menni a pályáról.”

„Úgy vélem, Verstappennek is megvan már a kellő rutinja, annak ellenére, hogy még mindig nagyon fiatal. Rendkívül gyorsan tanul, nagyon valószínű, hogy óriásit fognak csatázni az első helyért” – tekintett előre Berger, aki 1984 és 1997 között versenyzett a száguldó cirkuszban.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: