DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Schumacher a mercedeses szakemberek kedvenc pilótája

Az utóbbi éveket domináló gárda négy kulcsfigurájából hárman is a németet nevezték meg a legkedvesebb versenyzőjüknek – a velük hat vb-címet nyerő Lewis Hamilton nevét egyikük sem említette.

A Formula-1 hivatalos YouTube-csatornáján futó Beyond the Grid podcast vendége volt a hibrid érát domináló Mercedes négy kulcsfigurája, akik viszont már a 2000-es évek eleje óta a csapatnál dolgoznak. A találóan ’brackley-i srácok’ (angolul ’Brackley Boys’) elnevezést kapó négyesben szerepelt Ron Meadows sportigazgató, James Vowles vezető stratéga, Andrew Shovlin vezető pályamérnök és Simon Cole vezető versenymérnök, az adásban pedig többek között a Brawn GP szenzációs 2009-es vb-sikerétől kezdve Michael Schumacher szerepén át Lewis Hamiltonig minden szóba került.

A végén a műsorvezető azt a kérdést is a szakembereknek szegezte, hogy ki volt a kedvenc pilótájuk, akivel valaha együtt dolgoztak – s a kvartettből hárman is egy hétszeres világbajnokot neveztek meg, de nem azt, akivel a legnagyobb sikereiket elérték az utóbbi években, hanem aki mindössze egy dobogós helyezést szerzett velük: „Michael Schumacher, de főként azért, mert csodáltam, mielőtt megérkezett hozzánk, és amikor távozott tőlünk, még inkább csodáltam azok után, ahogy viselkedett és ahogy a csapattagokat kezelte” – nyitotta a sort Meadows.

schumacher-mercedes-2010-dppi



Shovlin volt az egyetlen, aki nem Schumachert említette: „Nem akarom ismételni Ront, de nem hagyhatok ki Jensont [Button], nem igaz? Mérnökként jórészt mellette tanultam ki a szakmát. Rengeteg örömteli emlékünk van, voltak vidám pillanatok, elég hosszú kapcsolatról volt szó. Nagyon élveztem, főleg az volt óriási, amikor láthattam, ahogy 2009-ben megnyeri a bajnokságot.”

Simon Cole egy humoros kérdéssel indított: „Lewis hallgatja a podcastot?” – kérdezte nevetve, majd így folytatta: „Én is Michael Schumachert mondanám, és nem csak azért, mert őt szokás, hanem mert tényleg lenyűgöző volt vele dolgozni” – fogalmazott a szakember, hozzátéve, hogy az F1-en kívüli munkája során Richard Burns ralivilágbajnokot emelné ki.

Végül James Volwes is egy poénnal kezdett: „Toto hallgatja ezt? Mert számomra Toto Wolff a legjobb autóversenyző, akivel volt szerencsém dolgozni. De ha nem hallgatja a műsort, akkor Michaelt csodálom. Volt egy képem előzetesen róla, ami teljesen tévesnek bizonyult. Mielőtt csatlakozott hozzánk, azt gondoltam, hogy arrogáns és hűvös, mert ez lehetett kívülről a benyomás róla. Mindössze néhány percbe telt, hogy rájöjjünk, hogy ez egyáltalán nem igaz. A nagysága kiviláglott, amikor vele dolgoztunk, mindannyian sokat tanultunk vele, ennek köszönhetően pedig másokká váltunk.”

A négyesnek arra is válaszolnia kellett a műsor végén, hogy a versenyautóik közül melyik volt a kedvencük. Vowles a 2019-es Mercedest nevezte meg, mivel elmondása szerint kiélezett küzdelemben nyertek vele bajnoki címet, három társa viszont egyaránt két autót emelt ki: egyfelől a Brawn 2009-es versenygépét, amelyhez elmondásuk alapján erős érzelmi szálak kötik őket, valamint a 2014-es Mercedest, amellyel az istálló megkezdte máig tartó uralkodását az F1 hibrid korszakában.

 
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: