DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
F1

Brawn örül, hogy Verstappen nem szerzett „piszkos” győzelmet

Mindkét versenyző megérdemelte volna az első helyet, de az élete egyik legjobb futamát teljesítő Lewis Hamilton volt a nap embere, a Red Bull pedig jó döntést hozott a visszaengedéssel – vélekedik Ross Brawn.

A Formula-1 sportszakmai vezetőjeként Ross Brawn érthető módon a tenyerét dörzsöli a Bahreini Nagydíj után: a Mercedes és a Red Bull késhegyre menő csatája kiváló felvezetése volt a 2021-es szezonnak.

„Nagyon biztató az előttünk álló szezonra nézve, hogy az első mérleg alapján semmi különbség nincsen a Mercedes és a Red Bull, Hamilton és Verstappen között. A Bahreini Nagydíj a stratégiáról és a pályapozíció előnyéről szólt, az élre pedig a Mercedes került agresszívabb hozzáállásának köszönhetően” – írta a Formula1.com-on vezetett rovatában Brawn.

„Verstappen és Hamilton is megérdemelt győztesek lettek volna, de végső soron Hamilton teljesített jobb futamot, Verstappen kissé szétesett a végére. De ne értsen félre senki, fantasztikus verseny volt, egy olyan futam, ahol a győzelemről a legkisebb különbség dönt” – fogalmazott Brawn, aki a nap versenyzőjének Hamiltont nevezte a cikkben.



„Számos szenzációs szereplést láttunk, de ezt az elismerést Hamilton érdemli meg, akinek sziporkázó versenye élete egyik legjobbja volt. Egyszerűen briliánsan vezetett, jól osztotta be az abroncsait és csendes fenyegetést jelentett a verseny folyamán, habár nem övé volt a leggyorsabb autó. Volt egy-két pillanat, amikor megingott Verstappen nyomása alatt, de mindig sikerült kitartania, igencsak meggyőző módon.”

A verseny után maga Verstappen is arról beszélt, jobb lett volna inkább vállalni a büntetést, miután pályán kívül megelőzte Hamiltont, és lendületből kiépíteni a szükséges előnyt – mint a visszaengedés után beragadni a brit mögé. Brawn azonban örül, hogy a Red Bull a sportszerű utat választotta, és visszaadta a pozíciót.

„Úgy vélem, a Red Bull jó döntést hozott azzal, hogy szólt Verstappennek, adja vissza a pozíciót Hamiltonnak, miután elhagyta a pályát a címvédő előzése közben. Ha Verstappen a szabálytalanság után kiépítette volna a kellő előnyt és megnyerte volna a versenyt, az piszkos utóízt hagyott volna. Nem akarjuk, hogy így nyerjenek versenyeket. Ami a Red Bull stratégiáját illeti, abból, hogy nem válaszoltak rögtön Hamilton korai kiállására, azt feltételezem, hogy azt gondolták, a Mercedes három kiállást teljesít” – fogalmazott Brawn.

A verseny főszereplői mellett mások teljesítményét is kiemelte: jó véleménnyel van Sergio Perezről, aki „még nem vette fel a tempót a Red Bullnál, de gyorsan tanul” és Valtteri Bottasról is, mivel „meggyőző tempót mutatott a versenyen, de a félresikerült kiállás ellehetetlenítette”. A régi önmagát idéző Fernando Alonsótól sokat vár, ha az Alpine autója megbízhatóbbá válik, akinek viszont külön bekezdést szentelt, az Alpha Tauri újonca volt.

„Nagy hatással volt rám Yuki Tsunoda. Először találkoztam vele a hétvégén, és tényleg meggyőző karakter, szórakoztató, kissé pikáns szóhasználattal az autóban. Briliáns pillanatai voltak a futamon, ami ígéretes tekintve, hogy ez volt az első F1-es versenye. Évek óta a legjobb F1-es újonc, lenyűgözően teljesített minden szériában, ahol eddig versenyzett. Briliáns lépésnek tűnik, hogy a Red Bull előléptette” – dicsérte a Bahreinben kilencedikként végző japán tehetséget.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: