DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 27. szombat
F1

Marko és Horner felvette a kesztyűt, Wolff nem áll le vitázni Brownékkal

A McLaren-főnök felkavarta az állóvizet azzal, hogy megjósolta a Mercedes 2022-es pilótapárosát, Verstappent és Russellt vizionálva a csapatba. A Red Bull élcelődéssel reagált, a Mercedes viszont szeretne kimaradni a szócsatából.

Zak Brown, a McLaren vezérigazgatója a figyelem középpontjába került, mikor a bahreini hétvége előtt megjósolta a Mercedes 2022-es pilótafelállását: „Igen, úgy vélem, Maxot és George-t látjuk ott 2022-ben, ezt tartom a nyilvánvaló kimenetelnek. Lewis megnyeri a nyolcadik bajnoki címet, ő lesz a legsikeresebb valamennyi kategóriát tekintve. Egy évre szól csak vele a megállapodás, George és Max saját szerződése eközben lejár. Ha én lennék a Mercedes, ez egy gyilkos felállás lenne a következő öt évre” – fogalmazott, ezzel odapiszkálva a Mercedesnek és a Red Bullnak is.

Az energiaitalos csapatot érintette érzékenyebben a Verstappen átigazolását pedzegető nyilatkozat, különösen azért, mert a holland jelenlegi szerződése nem jár le, hanem 2023-ig érvényes, viszont állandó spekuláció tárgya, hogy milyen kilépési záradék szerepel benne.

„Zak Brown nagy mesemondó, állandóan vicces dolgokat mond, de fogalma sincs, valójában milyen záradék szerepel a szerződésben” – mondta a német Sky Sportsnak Helmut Marko, a csapat tanácsadója. „Nem akarunk olyasvalakit magunkhoz kötni, aki nem érzi jól magát velünk, de még nagyon messze tartunk attól, hogy erről beszéljünk. Most bajnokságra méltó autóra van szükségünk, és akkor Verstappen több mint boldogan marad velünk.”

 



„Lehet, hogy pont Daniel és Lando lesz a versenyzőjük!” – élcelődött a Red Bull-csapatfőnök Christian Horner is. „Még csak az első futamnál tartunk, nyilván elég jól tudjuk, milyen szerződésünk van a versenyzőinkkel. Kicsit korai még spekulálni.”

Nem ütöttek meg ilyen ostorozó hangnemet a – McLarennel szövetséges – Mercedes részéről, Toto Wolff inkább szeretne kimaradni a teljes vitából, nem kommentálná Brown elméletét:

„Ki akarok maradni a kettőjük beszélgetéséből arról, hogy ki fog vezetni a Mercedesnél” – mondta el a bahreini sajtótájékoztatón. Azt azért leszögezte, a döntést nem szeretné olyan sokáig húzni, mint idén, amikor Lewis Hamilton csak hónapokkal a szezon előtt írt alá: „Nem akarunk januárig várni a páros megerősítésével. Valtterivel általában nyáron sikerült megegyezni, ez a megfelelő időpont, azért is, hogy a versenyző fejben ott lehessen, koncentrálhasson a feladatára. A csapat hosszú távú érdekét vesszük figyelembe, miközben teljesen lojálisak vagyunk a jelenlegi felálláshoz. Sem Valtteriben, sem Lewisban nem kételkedünk, de tárgyalások nyilvánvalóan lesznek majd, ám nem jövő januárban.”

Annyit azért hozzáfűzött a Hamilton távozását megpendítő Brown nyilatkozatához, hogy a hétszeres világbajnok maradásában bízik: „Nagyon remélem. Rendkívül sikeres közös utazást teljesítettünk, már gokartos éveiben mercedeses gyerek volt, a Formula-1-ben egyetlen versenyhétvége sem volt, amelyen nem Mercedes-motorral versenyzett volna. Ez a sztori logikus folytatása” – fogalmazott Wolff.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: