DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Miért csak a Red Bullnál nem ment Gaslynek?

Régi-új csapatfőnöke pontosan tudja, miért vallott szégyent az anyacsapatnál a fiatal francia, aki egyébként igen tehetséges és a testvéristállónál brillírozik. A Red Bullnál váratlan reakciókat kapott.

2017-ben év közben csatlakozott a száguldó cirkusz mezőnyéhez az újonc Pierre Gasly, aki a következő szezonban a Toro Rossónál többször is megvillantotta oroszlánkörmeit. Igaz, a meglehetősen alulteljesítő Brendon Hartley mellett nem volt nehéz kitűnnie, de érezhetően akkor is kihozott mindent az egyre inkább felzárkózó Toro Rosso-Hondából.

Gasly teljesítménye elég meggyőzőnek bizonyult ahhoz, hogy 2019-ben már a Red Bullnál kezdje meg az évet. Ott azonban egy pillanatig sem bizonyult versenyképesnek, Max Verstappen súlyos tizedeket, néha még többet adott neki körönként, az önbizalmát vesztő franciát többször le is körözte a futamokon. A Belga Nagydíjtól ismét a Toro Rossónál kapott lehetőséget, ahol viszont azonnal újra magára talált és szállította a jó eredményeket.

2020-ban már Alpha Tauri néven indult a gárda, de a helyzet csak még kontrasztosabb lett, Gasly nagyon elporolta csapaton belül Danyiil Kvjatot, még futamgyőzelmet is szerzett Monzában és döntő többségében az időmérőkön és a versenyeken is jóval gyorsabbnak mutatkozott, mint a rutinosabb orosz.

Nehéz a véletlen számlájára írni egy futamgyőzelmet az Alpha Taurival, Gasly újra szárnyal


Gasly tehát nincs híján a tehetségnek, de akkor mi volt az a látványos kisiklás a bikáknál? Az Alpha Tauri csapatfőnöke tudja a választ. „Rengeteg múlik az önbizalmon. Egy pilóta akkor képes remekelni, ha a versenyautója pontosan azt csinálja, amit ő szeretne. A Red Bullnál azonban ez sokszor nem így történt. Váratlan reakciókkal szembesült Pierre, ehhez pedig nem volt hozzászokva, ezért elvesztette a magabiztosságát” – nyilatkozta Franz Tost a Youtube-on.

„A csapattárs is rengeteget nyom a latban. Gasly a Verstappen mögötti második ülést kapta meg, tehát rögtön kedvezőtlen helyzetben találta magát. Verstappen addigra már jó néhány évnyi rutinnal rendelkezett a Formula-1-ben.”

Most viszont merőben új helyzetbe került az egyre tapasztaltabb francia, az Alphánál ugyanis ő képviseli idén a rutint, mivel csapattársnak a teljesen újonc Yuki Tsunodát kapta maga mellé 2021-re, aki tavaly még a Formula-2-ben versenyzett. Minden adott tehát ahhoz, hogy Gasly idén is kitűnő teljesítményt nyújtson az egyre erősebb Alpha Taurival.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: