DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Ki lenne a legsikeresebb, ha 70 éve ugyanez a pontrendszer élt volna?

Rendkívül nehéz összehasonlítani a különböző korokban versenyző remek pilótákat, de mégis érdekes kép rajzolódik ki, ha a jelenlegi rendszer szerint számítjuk a pontokat 1950 óta.

Örök téma, hogy Lewis Hamilton avagy Michael Schumacher a valaha volt legjobb versenyző a világon, de nagyon sokan ideveszik még Juan Manuel Fangiót, Niki Laudát, Alain Prostot és Ayrton Sennát is. A képlet nem egyszerű, mert ha csak statisztikailag megnézzük, melyikük hány pontot szerzett a Formula-1-ben, teljesen fals képet kapunk.

2010-ig ugyanis jóval kevesebb pontot szerezhettek a pilóták akár egy győzelemmel is, ráadásul eleinte alig néhány nagydíjat rendeztek évente, de még a kétezres évek elején is csak a 16-17 futamos szezonok voltak általánosak. A pontrendszer gondolatbeli megváltoztatásával próbálkozott a Gpblog.com, hogy legalább valamennyire képben lehessünk az erősorrendről.

Hogyan cserélnétek fel az erősorrendet?


Így sem lehet azonban egyértelműen jobbnak, vagy gyengébbnek kikiáltani valakit, mert gondoljunk csak arra például, hogy Senna és Prost pályafutásában (de jó ideig Michael Schumacherében is) mennyire sok szerepet játszottak a technikai hiba miatti kiesések, miközben például Lewis Hamilton autója az utóbbi négy szezon során összesen egyszer állt meg. Mindezt úgy, hogy átlagban jóval több futamot rendeznek már évente, mint például 20-25 évvel ezelőtt.

Azért a biztonság kedvéért ezt a listát is fölényesen vezeti Lewis Hamilton, Michael Schumacher és Sebastian Vettel előtt. Kimi Raikkönen és Fernando Alonso követik a negyedik és ötödik helyen, ebben az az érdekesség, hogy a lista első öt helyezettjéből négy idén is a mezőny tagja lesz, tehát tovább gyarapíthatják megszerzett pontjaik számát.

Alain Prost hatodik és Ayrton Senna nyolcadik helyével egyértelműen sokan vitatkoznának, de ne feledjük, hogy az előbb felsorolt indokokból a két egykori géniusznak különösen nagy a hátránya, ennek ellenére férnek fel simán a lista első tíz helyezettje közé.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: