DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
F1

Haas-mérnök: Borzalmas volt a csend és a várakozás

A Canal+ dokumentumfilmjében nemcsak Romain Grosjean felesége, hanem a francia pilóta csapatának versenymérnökei is felidézték a bahreini baleset utáni másodpercek bizonytalanságát.

Az elmúlt évek legnagyobb Formula-1-es balesetét szenvedte el a tavalyi Bahreini Nagydíjon Romain Grosjean, akinek autója a start után a Danyiil Kvjattal való koccanás után a szalagkorlátba csapódott, kettészakadt és ki is gyulladt. Csodával határos módon a francia pilóta néhány égési sérüléssel megúszta a történteket a kezén, s bár elmondása szerint még mindig fájnak az ujjai, karrierjét idén az IndyCarban fogja folytatni.

grosjean-baleset-dppi-2



A Canal+ dokumentumfilmet készített a Bahreinben történtekről, amelyben egy kiváló animációt is bemutattak az incidensről, valamint megszólalt Grosjean felesége is. De nemcsak ő, hanem a Haas versenymérnöke, Dominic Haines számára is idegörlő volt az a fél perc, amíg ki nem derült, hogy pilótája épségben kiszállt a roncsból:

„A verseny első körben az egyik legfontosabb, amit figyelünk, hogy biztosan rendben megérkeznek-e az adatok az autóról, szóval teljes erővel az érkező telemetriára fókuszálunk” – magyarázta a szakember. „Aztán hirtelen nem érkeztek már adatok, s akkor szállt el minden, amikor 200 km/h-val ment. Azonnal beleszóltunk a rádióba, hogy jól van-e, és a legrosszabb, amit hallhattunk, a csend volt. Nagyjából 30 másodpercig tartott, borzalmas érzés volt. Aztán viszont valaki egy másik közvetítést nézett és mondta, hogy „jár, jár”, és akkor már tudtuk, hogy kiszállt az autóból, jól van. Addig viszont borzalmas volt az a nap.”

A Haas vezető versenymérnöke, Ayao Komatsu szintén felidézte az eseményeket a dokumentumfilmben: „Amikor elrajtolt a futam, egyszerre néztem mindkét srácunk fedélzeti kamerás felvételét. Először nem is gondoltam, hogy Romain az, de aztán láttam a GPS-en, hogy „GRO megállt”. Nem tudom, hogyan lehetne ezt a legjobban megfogalmazni, de még mindig alig hiszem el… a legrosszabbtól tartottam. Egyszerűen nem tudtam feldolgozni, hogy valaki olyan gyorsan ki tudott mászni a lángok közül.”

 
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: