DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

A Mercedes ijesztően megbízható évek óta

2020-ban olyan teljesítménnyel rukkolt elő a német gyári istálló, ami az autó kivételes megbízhatóságával karöltve vált igazán ijesztővé az ellenfelek számára. A Ferrari a vert mezőnyben.

Nem kérdés, hogy 2020-ban a legjobb technikával a Mercedes istálló rendelkezett, ez igazából már 2014 óta megszakítás nélkül így van. Igaz, 2017-2018-ban (leginkább utóbbi évben) úgy tűnt, a Ferrari már legalább felért a német gyártó szintjére, de végül mindkétszer elbukta a bajnoki címért folytatott versenyt Sebastian Vettel.

Egy évre rá már láthatóan visszaesett a Scuderia, tavaly pedig minden idők egyik leggyengébb produkcióját figyelhettük meg az olaszok részéről. A versenyautó gyengére és megbízhatatlanra sikerült, ez az évadban megtett kilométerek számában is látszik. Igaz, Leclerc és Vettel kieséseinek egy része nem technikai hibából eredt. De ha visszaemlékszünk, leginkább Sebastian Vettelnek az edzéseken is számtalanszor akadt komoly gondja az autóval, ami a statisztikában nem is szerepel.

A Mercedes hengerelt, a tizenhét futam során az egyetlen istálló, amely tízezer kilométer fölé jutott, a fő riválisok messze a vert mezőnyben végeztek. Hogy melyik gárda lett a második? Némi meglepetésre az Alfa Romeo. Antonio Giovinazzi és Kimi Raikkönen versenygépe igencsak megbízhatóra sikeredett, ellenben a teljesítmény hiányzott, az elmúlt évek leglassabb Alfáját láthattuk tavaly. Mindössze nyolc pontocskát sikerült összekapargatni a tizenhét futamon.

Vettelnek különösen sokszor meggyűlt a baja a Ferrari megbízhatóságával


A Scuderiafans.com számításai szerint a harmadik helyen a McLaren, majd szorosan mögötte a Renault és az Alpha Tauri végzett, de mindhárom istálló beláthatatlan távolságra maradt el a Mercedestől. A németek fő riválisának számító Red Bull mindössze a hetedik pozícióban végzett 9172 megtett kilométerrel, a Ferrari pedig úgy lett nyolcadik, hogy a kilencezret sem érte el a Leclerc-Vettel páros, alig megelőzve a sort záró Racing Pontot és Haast.

Az adatokból kiderül, hogy a Mercedes és a Ferrari között 1.300 km különbség alakult ki, ami nagyjából négy teljes versenytáv. Ez azért is ijesztő a németek riválisai számára, mert a jelek szerint annyira nem is kellett annyira élesre állítani, többek között a motorteljesítményt sem és így verték végig a mezőnyt 2020-ban. Messzinek tűnik még a pillanat, amikor a Mercedest legyőzik.

A csapatok által megtett kilométerek 2020-ban:

1.Mercedes- 10. 241

2.Alfa Romeo- 9.513

3.McLaren- 9.431

4.Renault- 9.347

5.AlphaTauri- 9.334

6.Williams- 9.196

7.Red Bull- 9.172

8.Ferrari- 8.941

9.Racing Point- 8.869

10.Haas - 8.788

Bottasnál is ritka a technikai gond, de Hamilton alatt az utóbbi négy évben csak egyszer állt meg az autó

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: