DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
F1

Gondok vannak az idei Mercedes-motorral

A német gyártó elismerte, hogy új fejlesztésű, idei erőforrásával bizony jócskán akadnak gondok az elmúlt hetekben végzett tesztek során. Úgy vélik azonban a Mercedesnél, hogy úrrá lesznek rajtuk.

Zsinórban nyolcadik bajnoki címének megszerzéséért indul harcba idén a gyári Mercedes istálló, 2014 óta ugyanis Lewis Hamiltonék nem találtak legyőzőre a Formula-1-ben, ráadásul döntő többségében az egyéni és a konstruktőri bajnoki cím mellett sikerült a duplázás is, miszerint a gárda két pilótája végzett az egyéni pontverseny első két helyén.

Hywel Thomas, a motorfejlesztési részleg egyik vezetője szerint viszont amióta tesztelik az idei évre szánt erőforrást, több problémájuk is akadt az egységgel. Ne feledjük, idén a Mercedes a gyári istállón kívül három másikat is ellát motorokkal, az Aston Martint, a Williamst és az idei évtől már a McLarent is.

„Igen, vannak bajaink az új erőforrással. Tudjuk, hogy gondok vannak vele, de jó néhány tervünk van arra, hogy ezeket a hibákat kiküszöböljük. Jelenleg biztos vagyok abban, hogy az első versenyre megoldjuk a felmerült problémákat” – mondta el véleményét Thomas a Motorsport.com szakoldalon.

2014 óta meglehetősen ritka látvány, hogy a gyári csapatnál elszáll egy motor


Valószínű, hogy nem kell a kardjába dőlni sem a Mercedes pilótáinak, sem a partnercsapatoknak, mivel egy évvel ezelőtt az akkori motorfejlesztési főnök, Andy Cowell ehhez hasonló gondokról számolt be a felkészülés alatt. A tesztelések alatt is bőven voltak még bajok az erőforrásokkal, de a júliusi, eltolt szezonkezdésre a gyári istálló ismét megtalálta legjobb formáját és összességében leradírozta a riválisokat 2020-ban.

Az egyedüli nehézséget és fejfájást az okozhatja a német gyártónak, hogy már szabályban limitálták azt az időt, ameddig tesztpadon próbálgathatják az új motort. Így kevésbé jöhetnek ki a rejtett hibák a szezonkezdés előtt. 

„Igen, idén ez valóban extra terhet ró mindenkire, ez az első olyan téli időszak, amikor csak korlátozott ideig tesztelhetjük az új egységeket a próbapadon. Minden egyes próba rengeteget számít, biztosra kell mennünk, hogy minden percben a lehető legjobban megismerjük az új motor teljesítményét, megbízhatóságát. Ráadásul most először az egész évet csak egyetlen motorfejlesztéssel oldjuk majd meg.”

„Már az idei első motorvariánsunkat is a lehető legerősebbre kell elkészítenünk, emellett mindent meg kell tennünk, hogy egy minél megbízhatóbb erőforrással álljunk elő már a szezonkezdésre is” – tette hozzá Thomas.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: