DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 28. csütörtök
F1

Kína is kieshet, átalakulhat az F1-es naptár

Egybehangzó sajtóértesülések szerint nemcsak az Ausztrál, hanem a Kínai Nagydíj is veszélyben van a 2021-es menetrendből: a szervezők két beugró európai helyszínt tervezhetnek tavasszal.

Néhány napja már egyre valószínűbbnek tűnik, hogy el kell halasztani a március 21-re szezonnyitóként tervezett Ausztrál Nagydíjat a koronavírus-járvány miatti utazási korlátozások okán, s így az egy héttel későbbi Bahreini GP léphet elő az első állomássá. Sajtóértesülések szerint viszont ezzel nincs vége a problémáknak, ugyanis a RaceFans.net úgy tudja, hasonló okokból kifolyólag az április 11-i Kínai Nagydíj sorsa is erősen kérdőjeles.

f1-portimao-start-dppi



A rendre megbízható szaklap több másik sajtóorgánummal együtt arról számolt be, hogy a Formula-1 ügyvezetőjeként év elején Chase Carey-t váltó Stefano Domenicali hétfőn egyeztetett a csapatokkal egy némileg átalakított 2021-es versenynaptárról. Ebben a híresztelések szerint a bahreini nyitány után két beugró európai pálya kap helyet, méghozzá a 2020-ban sikeresen szereplő Imola és Portimao révén. Előbbi venné át Sanghaj helyét – igaz, a kiszivárgott menetrend alapján egy héttel később –, míg utóbbi a kieső Vietnámi GP eleve üresen álló helyét foglalhatna el, szintén egy hét csúszással, hogy párba lehessen állítani a barcelonai viadallal.

A Spanyol Nagydíjtól kezdődően egészen az ősz második feléig változatlan maradna a néhány hete kiadott versenynaptár – ha a tavalyi tapasztalatokból indulunk ki, még esetleg a június közepi Kanadai Nagydíj lehet veszélyben, addig viszont még jócskán változhat a járvány körüli helyzet –, viszont annak érdekében, hogy a melbourne-i futamot be tudják illeszteni későbbre, a novemberi-decemberi menetrendhez ismét hozzányúlnak. Az immár Sao Pauló-i GP névre hallgató interlagosi verseny egy héttel korábbra kerülne, a zsinórban harmadik tripla hétvégét alkotva az amerikai kontinens másik két futamával, ezt követné november 21-én az Ausztrál Nagydíj, majd a Szaúd-arábiai és Abu Dhabi GP-k egy héttel később, december 5-én és 12-én lennének esedékesek. Ez viszont azt is jelenti, hogy a sanghaji fordulót nem is pótolnák be később sem.

Alább mutatjuk a RaceFans.net birtokába jutott átalakított versenynaptárt, amely természetesen nem tekinthető véglegesnek és hivatalosnak, de állítólag jelenleg így fest a helyzet. Kérdés még, mi lesz az előszezoni tesztekkel: a szaklap úgy tudja, arról már döntés született, hogy Bahreinbe helyezzék át, csak arról megy a vita, hogy mikor tartsák meg, ugyanis néhány istálló a lehető legközelebb vinné a március 28-i évadnyitóhoz, míg néhányan nagyobb időt hagynának a teszt után az esetlegesen felmerülő gondok orvosolására.

Így festhet az átalakított 2021-es F1-es versenynaptár:

Március 28. Bahreini Nagydíj Szahír
Április 18. Emilia-Romagna-i/San Marinó-i Nagydíj Imola
Május 2. Portugál Nagydíj Portimao
Május 9. Spanyol Nagydíj Barcelona
Május 23. Monacói Nagydíj Monte-Carlo
Június 6. Azerbajdzsáni Nagydíj Baku
Június 13. Kanadai Nagydíj Montreal
Június 27. Francia Nagydíj Le Castellet
Július 4. Osztrák Nagydíj Spielberg
Július 18. Brit Nagydíj Silverstone
Augusztus 1. Magyar Nagydíj Hungaroring
Augusztus 29. Belga Nagydíj Spa-Francorchamps
Szeptember 5. Holland Nagydíj Zandvoort
Szeptember 12. Olasz Nagydíj Monza
Szeptember 26. Orosz Nagydíj Szocsi
Október 3. Szingapúri Nagydíj Szingapúr
Október 10. Japán Nagydíj Suzuka
Október 24. USA Nagydíj Austin
Október 31. Mexikóvárosi Nagydíj Mexikóváros
November 7. Sao Pauló-i Nagydíj Interlagos
November 21. Ausztrál Nagydíj Melbourne
December 5. Szaúd-arábiai Nagydíj Dzsidda
December 12. Abu Dhabi Nagydíj Yas Marina
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: