DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

Raikkönent is maga mögött tartotta az újonc

Két versenyző is debütált a Szahíri Nagydíjon. Jack Aitken különösen meggyőzően ment, sokáig az Alfa Romeo veteránját előzte, és hozzá fűződik az incidens is, amely felkavarta a nagydíj menetét. Pietro Fittipaldi elérte célját és teljesítette a távot.

Meggyőzően mutatkozott be a Formula-1-ben Jack Aitken, aki első időmérő edzésén Kimi Raikkönen elé kvalifikált, századokra a williamses csapattárstól, Nicholas Latifitől – a 16. rajtkockából indulhatott a büntetésekből is profitálva –, a futam nagy részében pedig ugyancsak a finn előtt haladt, Kevin Magnussent üldözve. Aitken végül hibázott, megpördült az utolsó kanyarban és elveszítette első szárnyát: a leszakadt alkatrész miatt következett a biztonsági autós periódus, valamint a Mercedes balul elsült kettős kiállása.

A kényszerű harmadik kerékcsere ellenére Aitken visszaelőzte a szintén újonc Pietro Fittipaldit, valamint megközelítette Magnussent, így a 16. helyen ért célba első nagydíján – a sokáig mögötte levő Raikkönen 14. lett. A George Russell helyére beugró tartalék ezzel kiérdemelte a Williams elismerő szavait: „nagyon jól vezetett” – fogalmazott a csapattól a járműteljesítményért felelő Dave Robson.



„Vegyes érzéseim vannak, a hiba kicsit arcul csapott” – értékelte Aitken a versenyt. „Úgy vélem, odáig egész jó munkát végeztünk. Megpróbáltam felvenni a sebességet és követni az előttem levő srácokat. Nagyon sokat tanultam ezen a hétvégén és számos pozitív tanulságot szűrhetek le, az egykörös tempó sokat fejlődött ilyen rövid időhöz képest, a versenytempó szintén jó volt. Ha jövő héten is be kell ugranom, akkor még jobb munkát szeretnék végezni.”

A másik újonc, a sérült Romain Grosjean Haasát átvevő Pietro Fittipaldi kevésbé kirívóan szerepelt Bahreinben: a verseny többségében utolsó helyen haladt, leszámítva, amikor incidensek miatt ideig-óráig mögé kerültek ellenfelek – mint a későbbi futamgyőztes Sergio Perez. Az utolsó rajthelyről induló brazil végül a sor végén, a 17. pozícióban ért célba.

„Boldog vagyok, hogy befejeztem az első nagydíjam, ez volt a cél. A végén jót csatáztam Jackkel és Kevin is ott volt előttem, örültem, hogy kivehettem a részem az akcióból. A tempóm egészen jó volt a verseny közepétől a végéig, az újraindításnál próbáltam harcolni, de tudatában voltam annak is, hogy a cél végigmenni. Sokat tanultam a következő versenyemre, ez a legfontosabb. Manapság nagyon nehéz a Formula-1-be jutni, de most már elmondhatom, hogy befejeztem egy F1-es versenyt. Nagyon hálás vagyok a csapatnak a lehetőségért” – mondta Fittipaldi.

A két újonc közül Fittipaldi maradása biztos az Abu Dhabi Nagydíjra: Romain Grosjean vasárnap hazatért Svájcba, számára befejeződött a Formula-1-es szezon. Aitken folytatása Lewis Hamilton koronavírus-fertőzésének következő napokban történő fejleményeitől függ, hiszen Toto Wolff Mercedes-csapatfőnök elmondta: ha a hétszeres világbajnok meggyógyul időben, visszaül az autóba, viszont ha újra pozitív tesztet produkál, George Russell marad a csapatnál, ennélfogva pedig Aitken a Williamsnél.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: