DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
F1

Grosjean hazautazik, kihagyja az idényzárót

A Haas bejelentette, hogy a múlt héten hatalmas balesetet szenvedő francia nem vesz részt a jövő hétvégi Abu Dhabi Nagydíjon, amelyen így ismét Pietro Fittipaldi kap lehetőséget.

grosjean-bahrein-dppi



Noha Romain Grosjean bízott benne, hogy a Bahreini Nagydíj rajtja után történt horrorbalesetben elszenvedett égési sérülései javulnak annyit, hogy rajthoz állhasson a jövő hétvégi Abu Dhabi Nagydíjon, amely az utolsó futama lett volna a Formula-1-ben, vasárnap a Haas bejelentette, hogy ez sajnos nem fog megvalósulni. A francia ehelyett hazautazik Svájcba, s ott folytatja a rehabilitációt, míg az autóját a most hétvégi Szahíri GP-hez hasonlóan az amerikai istálló tartalékosa, Pietro Fittipaldi fogja vezetni.

„Nagy szomorúsággal tölt el, hogy nem tudok rajthoz állni az utolsó versenyemen Abu Dhabiban, és nem lehetek ott a csapattal” – fogalmazott a Haas közleményében Grosjean, aki a közösségi oldalain egy videót is megosztott (lásd alább). „Mindent megpróbáltunk az orvosokkal a felépülés érdekében, hogy meggyógyuljon a kezem, de túl nagy kockázatot jelent a felépülésemre és az egészségemre a versenyzés. Ezért úgy döntöttünk, nem fogok versenyezni. Ez életem egyik legnehezebb döntése, de egyúttal az egyik legbölcsebb is. Hiányozni fog a csapat, de mint mindig, szurkolni fogok nekik.”

 

Günther Steiner csapatfőnök így nyilatkozott: „Természetesen nagyon sajnálom, hogy Romain kihagyja a versenyt, amely az utolsó lett volna számára a Haasnál. De mindannyian egyetértettünk abban, hogy a felépülését szem előtt tartva kellett döntést hoznunk a múlt vasárnapi balesetét követően. Romain kivételes bátorságot és hihetetlen lelkierőt mutatott az elmúlt napokban: tudjuk, mennyire szeretett volna visszaülni a VF-20-asba Abu Dhabiban. És mindannyian örültünk volna, ha ott lehet” – mondta el Steiner, aki egyúttal el is búcsúzott az elmúlt öt évben náluk versenyző franciától:

„Romain a kezdetek óta hitt a Formula-1-es projektünkben, még azt megelőzően elköteleződött, hogy megépítettük volna az első autónkat. Kétségünk sincs az eltökéltség és energia felől, amit belefektetett abba, hogy segítsen nekünk elérni azt, amit fiatal csapatként sikerült az F1-ben. Örökké hálásak leszünk a hitéért és az elhivatottságáért. Ezek azok a képességek, amelyek a felépülésében is segíteni fogják. A saját magam és Gene Haas, valamint a teljes szervezet nevében kívánjuk a legjobbakat és teljes felépülést Romainnak.”

Grosjean számára tehát a balesettel végződő bahreini viadal lesz az utolsó F1-es nagydíja, de talán nem az utolsó szereplése F1-es autóval. A versenyző kifejtette, hogy ha más nem, egy privát teszt erejéig mindenképpen szeretne újra Formula-1-es versenygépet vezetni – ennek kapcsán pedig Toto Wolff, a világbajnok Mercedes csapatvezetője elmondta: ha Grosjean egyik jelenlegi vagy korábbi alakulata sem tud lehetőséget biztosítani neki erre, akkor ő megteszi. Az még egyébként nem dőlt el, hogy az F1-ből kiszoruló pilóta 2021-ben hol fog szerepelni.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: