DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
F1

Leszámolás? Visszatérés? Szerződés? – Wolff a kérdések kereszttüzében

Russell élen zárt első mercedeses szabadedzését követően Toto Wolffot ostorozták az újságírók a csapatvezetők sajtótájékoztatóján. Elmondta, nem most dől el, ki lesz a csapat 2022-es versenyzője, és arról is beszélt, tovább csúszik Hamilton szerződésének meghosszabbítása a versenyző betegsége miatt.

Jól hangzik, hogy a Szahíri Nagydíj – és az Abu Dhabi szezonzáró, ha Lewis Hamilton nem gyógyul ki koronavírusában – egy párbaj, leszámolás lesz Valtteri Bottas és George Russell között: a két versenyző most játssza le a 2022-es ülés sorsát. Csakhogy akárcsak a két versenyző a csütörtöki médianapon, úgy Toto Wolff a csapatfőnökök pénteki sajtótájékoztatóján is cáfolta, hogy ilyen jellegű tétje lenne a következő verseny(ek)nek.



„Egyáltalán nincs erről szó. Nem lehet leszámolásnak nevezni egy vagy két versenyt, amelyekből nem származnak mérvadó adatok. Ha George jól teljesít, az azt jelzi előre, hogy egy napon jó autóba ülhet, és remélhetőleg győzelmekért, bajnoki címekért versenyez majd. De ez még messze van, ezt ő is tudja. Most még csak erős munkát kell végeznie és nem szabad hibákat elkövetnie, folytatnia kell, amit eddig csinál. Nincs szó leszámolásról, teljesen bízunk Valtteriben, lojálisak vagyunk hozzá, mint mindig. Ez a helyzet nálunk” – tagadta Wolff, hogy a 2022-es szerződés lenne a tét.

„Ezen a hétvégén és talán következőn még több információt gyűjtünk arról, mire képes George. De tudjuk, hogy a következő évben Lewisszal és Valtterival versenyzünk, a 2022-es szezonunk felállása pedig nem azon fog múlni, hogyan versenyez George a bahreini oválpályán és az Abu Dhabi szezonzárón” – hangsúlyozta a csapatfőnök az online sajtótájékoztatón, melyen a Formula.hu is jelen volt.

Az újságírók azért a tőlük megszokott módon erősködtek: mégis, mi lesz, ha Russell legyőzi Bottast, hogyan erősítik meg az önbizalmát? „Valtteri sosem olyasvalaki volt, akinek biztatgatásra van szüksége. Tudja, milyen pozícióban van a csapatnál, tisztában van vele, hogy támogatjuk egymást. Realistának kell lennünk, George egy nagyra tartott fiatal versenyző, ezért azt várják el tőle, hogy gyors legyen. Ezen az 50 másodperces pályán mindennek stimmelnie kell. Mindannyian arra számítunk, hogy George erős lesz, és majd meglátjuk, hogyan végződik a hétvége” – válaszolt Wolff.

Russell és Bottas mellett természetesen szóba került a versenyt kihagyó Lewis Hamilton is, mindenekelőtt az, visszatérhet-e az Abu Dhabi Nagydíjon, amelyet megelőzően éppen lejár az első pozitív koronavírustesztet követő tíz nap, a kötelező karanténidőszak és enyhe tünetekből való átlagos gyógyulási idő.

„Láttuk már, hogy valaki tíz napon belül negatív eredményt produkál, így ezt megvalósíthatónak érzem. Véleményem szerint azonban ez egy nagyon pozitív fejlemény lenne. Számos sportoló esetében előfordult a tartós pozitív eredmény” – beszélt arról Wolff, egyáltalán nem garantálható, hogy Hamiltonon is gyorsan átmegy a fertőzés, ahogy például Lance Strollon.

A pozitív teszt még egy hátráltató tényező a felek 2021-es szerződését illetően: a versenyzővel még mindig nem kötötték meg a következő évre szóló megállapodást, egyelőre pedig nem is fogják.

„Az időkeretet eltoltuk addig, amíg felgyógyul. Tudjuk, hogy a végére kell érnünk, mindkét oldalról, de a prioritás most az, hogy újra jól legyen, megint negatív legyen. Azután személyesen, vagy Zoomon tárgyalni fogunk, hogy végül alá tudjuk írni a szerződést” – mondta Wolff. Még hozzátette: Russell esetleges erős szereplése nem fogja gyengíteni hétszeres világbajnokuk pozícióját.

„Tudjuk, mivel rendelkezünk van Lewis személyében és ő is tudja, mit nyer a csapattal. Egy ilyen helyzetet, mint a mostani, nem fogunk bevonni az alkupozíciónkba. Nagyon tisztelem őt, a vezetési képességeit, a rekordjait. Bármi történik ezen a hétvégén vagy a következőn, nem lesz hatással az egyeztetéseinkre” – hangsúlyozta a Mercedes-főnök.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: