DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

Hatalmas baleset és Hamilton-győzelem Bahreinben

Grosjean óriási becsapódásával és másfél órás megszakítással indult, a hétszeres világbajnok 95. elsőségével zárult a Bahreini GP. Verstappen második, Perez kiesése után Albon a dobogón.

Nem sokkal naplemente után, így villanyfényben startolt el a 2020-as Formula-1-es évad 15. futama, a Bahreini Nagydíj. A pole-pozícióból Lewis Hamilton vághatott neki a viadalnak, s a start után is megőrizte a vezetést, a mellőle induló Valtteri Bottas viszont pocsékul rajtolt: Max Verstappen, Sergio Perez, Alexander Albon és Daniel Ricciardo is átugrotta. Mindez azonban eltörpült a háttérben történt balesethez képest: Romain Grosjean az első kombinációból kijövet keresztülhúzott a pályán, összeért Danyiil Kvjat autója elejével, ami után hatalmas tempóval belecsapódott a Haas a szalagkorlátba. Grosjean autója kettészakadt és azonnal lángra lobbant, az első fele át is törte a korlátot, a francia pilóta mégis saját lábán tudott kiszállni a versenygépből.

A versenyt természetesen azonnal piros zászlóval félbeszakították, Grosjeant kórházba vitték néhány égési sérülés és bordatörés gyanújával, s elkezdődtek a szalagkorlát javítási munkálatai. Ez csaknem másfél óráig el is tartott, viszont utána folytatódhatott a verseny, méghozzá újfent állórajttal, ahol Hamilton volt ismét az első rajtkockában, őt viszont az első szektor alapján Verstappen, Perez, Bottas sorrendben követték a többiek.

A második startnál nem változott az élboly sorrendje, hátrébb viszont ismét történt egy baleset: Danyiil Kvjat és Lance Stroll ért össze, miután utóbbi túl szűken fordult az egyik kanyarban, a kanadai Racing Pointja pedig a tetején landolt – némileg meglepő módon mégis az oroszt szankcionálták később tíz másodperces büntetéssel. Stroll szerencsére épségben kiszállt az autóból, de természetesen rögtön jött a biztonsági autó. Ezt pedig Bottas ki is használta arra, hogy megejtje az első bokszkiállását: mint később kiderült, lassú defekt miatt volt szüksége kerékcserére, így viszont ő már kemény keverékű gumikon folytathatta a versenyt.

ham-ver-per-bahrein-dppi



A safety car kiállása után is maradt a Hamilton, Verstappen, Perez, Albon sorrend az élbolyban, míg a középmezőnyben elsősorban az szolgáltatta az izgalmakat, ahogy Charles Leclerc-t megelőzte Carlos Sainz, Ricciardo és Pierre Gasly is. A kerékcserék is elég hamar megkezdődtek: az élmezőnyből Hamilton jött először, de rögtön a következő körben érkezett Verstappen és Perez is – viszont különbség volt, hogy a brit autójára ismét közepes keverékű gumit raktak fel, addig a holland és a mexikói lágy abroncsot kapott. Hamilton és Verstappen ezután stabilizálódni látszott a négy és fél másodperces különbség, a középmezőnyben viszont jó csatát vívott egymással Ocon, Ricciardo és Sainz: a McLaren spanyolja mindkét Renault-n áthámozta magát – akik aztán nem sokkal később helyet is cseréltek.

A bokszkiállások második sorát a Red Bullok nyitották, Verstappen cseréjét viszont elrontották a szerelők, néhány másodpercet veszített. Hamilton egy körrel később jött, míg Perez még eggyel később, de ezt követően már mindannyian kemény keverékű gumin folytatták a futamot. A leintésig pedig már csak annyi változott a legjobbaknál, hogy Verstappen kihívták egy extra cserére, hogy friss közepes abroncson megfussa a leggyorsabb kört és begyűjtse az érte járó egy pontot.

Négy körrel a vége előtt pedig jött egy újabb drámai csavar: Perez autójában elfüstölt, majd ki is gyulladt a motor, így kénytelen volt félreállni. Emiatt pályára hajtott a biztonsági autó, s végül mögötte fejezte be a versenyt a mezőny. Hamilton győzelmére ez sem volt hatással: a hétszeres világbajnok brit karrierje 95., idei tizenegyedik F1-es diadalát aratta. A leggyorsabb kört bezsebelő Verstappen lett a második, míg a dobogó alsó fokát Perez kiesése után Alexander Albon örökölte meg, azaz kettős pódiumnak örülhetett a Red Bull. Őket Lando Norris, Carlos Sainz sorrendben a McLarenek követték, így a wokingiak feljöttek a harmadik helyre a konstruktőrök között. Gasly lett a hatodik az Alpha Taurival, majd jött Ricciardo, Bottas, Ocon és a Ferrarinak egy pontot szerző Leclerc. Folytatás egy hét múlva ugyanitt, de másik nyomvonalon a Szahíri Nagydíjjal.

A futam végeredménye:

1. Lewis Hamilton MERCEDES 1:34:01.829
2. Max Verstappen RED BULL RACING HONDA +1.254s
3. Alexander Albon RED BULL RACING HONDA +8.005s
4. Lando Norris MCLAREN RENAULT +11.337s
5. Carlos Sainz MCLAREN RENAULT +11.787s
6. Pierre Gasly ALPHATAURI HONDA +11.942s
7. Daniel Ricciardo RENAULT +19.368s
8. Valtteri Bottas MERCEDES +19.680s
9. Esteban Ocon RENAULT +22.803s
10. Charles Leclerc FERRARI +1 kör
11. Daniil Kvyat ALPHATAURI HONDA +1 kör
12. George Russell WILLIAMS MERCEDES +1 kör
13. Sebastian Vettel FERRARI +1 kör
14. Nicholas Latifi WILLIAMS MERCEDES +1 kör
15. Kimi Räikkönen ALFA ROMEO RACING FERRARI +1 kör
16. Antonio Giovinazzi ALFA ROMEO RACING FERRARI +1 kör
17. Kevin Magnussen HAAS FERRARI +1 kör
18. Sergio Perez RACING POINT BWT MERCEDES Kiesett
Nem értékelték:    
  Lance Stroll RACING POINT BWT MERCEDES  
  Romain Grosjean HAAS FERRARI  
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: