DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
F1

Vettel: Ilyen hibák esetén zéró tolerancia van

Sokkolta a pilótákat az F1-es Török Nagydíj időmérőjén látott incidens, amikor úgy indították el a Q2-t, hogy a Nicholas Latifi autóját szállító daru még a pályakorlátokon belül tartózkodott.

Furcsa jelenettel indult az isztambuli időmérő második etapja, a Q1 végén kicsúszó Nicholas Latifi autóját eltakarító daru ugyanis még a bukótérben tartózkodott, amikor a versenyzők a pályára gurultak. Az eset sokakban felidézte Jules Bianchi végzetes suzukai balesetét, éppen ezért Sebastian Vettel szerint ilyen malőrök nem is férnek bele – a négyszeres világbajnok szavait a Motorsport.com szaklap idézi:

istanbul-f1-dppi



„Úgy gondolom, mindannyian emberek vagyunk, mindnyájan hibázhatunk. De ilyen hibák esetén zéró tolerancia van. Szerintem mindnyájan tisztában vagyunk ezzel, és egészen biztos vagyok benne, hogy a jövőben nem fog újra előfordulni. De nyilván beszélünk erről és kiderítjük az okait.”

Hasonlóan vélekedett a másik ferraris, Charles Leclerc is: „Ami a darut illeti, szerintem mindannyiunkat sokkolt, amikor láttuk. Valószínűleg beszélni fogunk erről a következő ülésen, hogy elkerüljük az ilyen helyzeteket. Mondanunk sem kell, mi történt a múltban hasonló helyzetben. Szóval igen, nem lenne szabad ilyennek történnie, és biztosra kell mennünk, hogy ne is történjen újra.”

Michael Masi, az FIA versenyigazgatója ugyan már szombat este elismerte, hogy hibáztak, de azért hozzátette, hogy az adott pillanatban rendelkezésre álló információk alapján ez volt a jó döntés: „Elég közel volt a megnyitáshoz, a daru pedig már úton volt. Arról biztosítottak minket, hogy rendben lesz és tiszta lesz a levegő. És mindent figyelembe véve biztos is voltam ebben. Visszatekintve persze valamit másként csinálnánk. Viszont a pillanatnyilag rendelkezésre álló információk alapján ezt a döntést hoztuk” – fogalmazott Masi, hozzátéve, hogy természetesen megvizsgálják a történteket, hogy tanulhassanak belőle a jövőre nézve.

 
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: