DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
F1

Hamilton többször megmutatná, hogy nem az autón múlik

Az immár hétszeres világbajnok szerint az extrém körülmények között rendezett Török Nagydíjon mindenki láthatta, mire képes. Azt persze ő sem tagadja, hogy a sikerekhez megfelelő technika is kell.

Lewis Hamilton nyerte a vasárnapi Formula-1-es Török Nagydíjat, s ezzel behúzta hetedik vb-címét is. Az isztambuli siker azonban eltért a megszokottól, az edzéseken ugyanis még nagy hátrányban volt a brit és a Mercedes az újraaszfaltozott pályán, s a versenyen is sokáig messze lemaradva haladt. Végül azonban a táv második felében feltámadva győzni tudott, miközben csapattársa, Valtteri Bottas számos megforgást is bemutatva pontot sem szerzett.

hamilton-mercedes-isztambul



Hamilton reméli, lesz még részük hasonló futamban, mert itt végre megmutathatta, hogy nem csak az autón múlnak a sikerei: „Több ilyen hétvégét szeretnék, többször legyenek ilyen trükkös körülmények. Minél több ilyen lehetőség adódik, annál többször tudom megmutatni, mire vagyok képes. És remélhetőleg ma mindenki láthatta… Úgy gondolom, megérdemlem a tiszteletet. Szerintem a társakban meg is van ez, láthatták és tudják, mennyire kemény volt ma a helyzet, és különösen azt, hogy ez nem az autótól függött” – mondta el a verseny után a hétszeres világbajnok a sajtótájékoztatón, amelyen a Formula.hu is jelen volt.

A Mercedes versenyzője tudja, hogy több egykori klasszis – mindenekelőtt Jackie Stewart – nem feltétlenül kezeli egy lapon őt a korábbi nagyokkal, de ismét biztosított mindenkit afelől, hogy ő el fogja ismerni a jövendő generációk eredményeit. Szerinte a technikai sportokhoz tartozik, hogy a sikerekhez szükség van a megfelelő technikára:

„Nyilván jó csapatodnak és egy nagyszerű autódnak kell lennie. Nincs olyan versenyző, aki a múltban ezek nélkül nyert volna világbajnokságot. Ez egészen a gokartig visszamenőleg igaz, ott is szükség van a megfelelő eszközökre. Emlékszem az első bajnokságomra: a srácnak, aki ellen versenyeztem, igazi rakéta volt a motorja, amit Jenson Button édesapja tuningolt. Az én olcsó, gyenge, használt motorommal esélyem sem volt tartani vele a lépést. És emlékszem, egyik hétvégén a következő kategóriába lépett, és eladta ezeket a motorokat. Az édesapámnak jelzálogot kellett felvennie a házunkra, hogy megszerezze a 2000 fontos motort – viszont ezzel folyamatosan előtte voltam a pályán. Szóval nyilván szükség van a megfelelő eszközökre, és ez mindig is jelen lesz ebben a sportban. De ami igazán számít, hogy mihez kezdesz vele, és remélhetőleg, ma ezt mindenki láthatta.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: