DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
F1

Ferrari: Egy juniorunknak lesz hely 2021-ben

Mattia Binotto szerint hárman is remekül teljesítenek idén az F2-ben, de közülük vélhetően csak egy jut F1-es üléshez a következő szezonban. A döntést viszont már az évadzárójuk előtt meghozzák.

Idén főként a Ferrari akadémiájának neveltjeiről szól a Formula-2: a dupla bahreini finálé előtt Mick Schumacher vezeti az összetett tabellát, 22 ponttal megelőzve Callum Illotot, míg Robert Svarcman ugyan már csak ötödik, de újoncéve elején még az élen is állt. Hármójuk kapcsán egyaránt felmerült már, hogy jövőre a Formula-1-ben köthetnek ki, a lehetőségek száma viszont meglehetősen lecsappant azok után, hogy az Alfa Romeo bejelentette, hogy megtartja a Kimi Raikkönen, Antonio Giovinazzi duót 2021-re is.

schumacher-ilott-ferrari-dppi



Így tulajdonképpen már csak a Ferrari másik motorpartnerénél, a Haasnál lehet hely a juniorok számára, ott viszont papíron akár kettő is, hiszen Romain Grosjean és Kevin Magnussen is távozik tőlük a szezon végén. Csakhogy az egyik ülésre állítólag igen jó esélye van a tőkeerős háttérrel rendelkező Nyikita Mazepinnek, így ha ő érkezik, máris csak egy marad kiadó. Persze semmit sem lehet még biztosra venni, a Haas-csapatfőnök Günther Steiner is úgy nyilatkozott pénteken Imolában, hogy soha nem mondta, hogy két újonccal fognak neki vágni a 2021-es szezonnak, csupán annyit, hogy megvizsgálták ennek előnyeit és hátrányait is – így akár még Sergio Perez és Nico Hülkenberg is képbe kerülhet az amerikai alakulatnál.

Mindenesetre az Emilia-Romagna-i Nagydíjat megelőző sajtótájékoztatón, amelyen a Formula.hu is részt vett, a Ferrari csapatvezetőjét, Mattia Binottót is kikérdezték a három neveltjük sorsáról: „Nincs hely mindannyiuk számára” – ismerte el Binotto. „Úgy gondolom, mindegyikük jól teljesít jelenleg az F2-ben, ha Micket, Callumot és Robertet nézzük. Még előttük áll a szezon vége, így mindannyian a következő, bahreini futamra koncentrálnak. A bajnoki címért küzdenek, ami nagyon fontos számukra.”

„Részt vehetnek majd Abu Dhabiban az első szabadedzésen, aztán pedig ott lesz a fiatal versenyzők tesztje” – mondta el a fiatal várható F1-es lehetőségei kapcsán Binotto. Schumacher és Ilott már a nürburgringi Eifel GP péntekjén debütálhatott volna, ám az időjárás ezt meghiúsította, viszont előtte Fioranóban mindannyian körözhettek korábbi Ferrarival. A csapatvezető ugyanakkor hozzátette:

„A döntésünket viszont az alapján hozzuk meg, amit eddig csináltak, ahogy fejlődtek és amilyen potenciál rejlik bennük. A célunk nemcsak az, hogy az F1-be juttassuk őket, hanem hogy egy nap a Ferrariba, a vörös autóba üljenek be, az odáig vezető út kevésbé fontos. Végső soron egyikük kaphat F1-es ülést jövőre, a többieknek is lesznek lehetőségei, s ez rajtunk áll, hogy ezeket megszervezzük mindannyiuk számára.”

Binotto arra a kérdésre, hogy mikor hoznak döntést, így felelt: „Nem hiszem, hogy megvárjuk az utolsó, bahreini versenyüket vagy Abu Dhabit. Úgy vélem, a következő néhány hétben döntünk erről” – fogalmazott a Ferrari csapatfőnöke. A pletykák és a bajnoki táblázat szerint is Mick Schumacher esélyei a legjobbak: a legtöbb híresztelés a hétszeres F1-es világbajnok Michael Schumacher fiát, valamint a már említett Mazepint valószínűsíti a Haas két autójába 2021-re.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: