DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 19. kedd
Élő cikkek

Ez volt a Portugál Nagydíj első szabadedzése

Hűvös őszi erdőből napos mediterrán tengerpartra utazott az F1 mezőnye. 24 év után visszatért a sorozatba a Portugál Nagydíj, melynek első szabadedzése péntek délben kezdetét vette.

Köszöntjük olvasóinkat a portugáliai F1-es hétvége első szabadedzésének közvetítésén! A mezőny már felkészült a 90 perces gyakorlásra, ami minden valószínűség szerint kellemes, száraz időben fog eltelni.

Az Alpha Tauri fotósai csodás képeket készítettek a pályáról. Hangolódjunk ezekkel az akcióra.

Nem szeretnénk ünneprontók lenni, de ezt nem tudjuk magunkban tartani: a Portugál Nagydíj helyszínének neve valójában nem Portimao, hanem Algarve. A köznyelv Portimao városával úgy azonosítja a versenypályát, ahogy a Hungaroringet Budapesttel. Íme a DPPI fotója bizonyítéknak:

algarve1

Eközben delet ütött az óra, kezdődhet a gyakorlás!

A néhány napja pozitív koronavírus-tesztet produkáló Lance Stroll gyorsan megmutatta magát a pályán. A mezőny többségével egyetemben ő is teljesített egy installációs kört.

A hétvége első sárga zászlóját Verstappen idézte elő, aki a négyes kanyarban hideg gumikon megpördült. Tipikus alacsony tapadásos "lassú" megforgás volt. Az autónak semmi baja, csak a gumik kaptak. Sokat küzdenek a pilóták a tapadás hiányával.

A leggyorsabb kör jelenleg Sainz nevéhez kötődik, aki a McLarennel 1:20,696-ot futott. Sokat fog ez még javulni.

Leclerc rákapcsolt, és a Ferrari új fejlesztésű diffúzorával felszerelve először 1:20,410-et futott, majd odapakolt még két lila szektort. A harmadikban viszont elvette, így a fenti idővel áll az első helyen. Már csak Kvjat és Perez nem rendelkezik mért körrel.

Érkeznek a jobbnál jobb körök, az élen sorra váltják egymást a pilóták. Hamilton és Leclerc többször elvette egymástól a vezetést, miközben Vettel felugrott a harmadik helyre. 1:19,526 a jelenlegi mérce, miközben gyakoriak a kisebb megpördülések.

Nézzük az állást az edzés felénél:

fp1felido

 

Azóta már Bottas az élen, aki 35 ezredmásodpercet adott csapattársának.

Stroll rádióüzenete alapján valaki olajat húzott a pályára, ami egy ilyen tempós vonalvezetésen, ekkora sebességnél nem játék.

Verstappen egészen mostanáig az utolsó helyen állt, de most rendre egyéni legjobb szektorokat produkál, így felugrott a negyedik helyre. 0,8 másodperc a hátránya.

Bottas három lila szektorral az élre ugrott, 1:18,410-nél tartunk. 60 perc alatt négy másodpercet gyorsult a mezőny.

Leült az akció a pályán, jelenleg mindössze Albon tartózkodik kint.

Érkeznek az utolsó mért körök, de előtte még gyönyörködjünk egy kicsit a McLaren tájképében.

Albonon és a műszaki hibával küzdő Gaslyn kívül mindenki a pályán tartózkodik. Kvjat megpörgése miatt pár másodpercre sárgát lengettek, de az orosz tovább tudott menni.

Letelt a másfél óra, leng a kockás zászló, a sorrend azonban szinte semmit sem változott. Az edzés leggyorsabbja Bottas lett 1:18,410-es idővel.

A végére Oconnál jelentkezett műszaki hiba, az autó oldalából tört elő szürkés-fehéres füst. A pilótára rászóltak, hogy lassítson és ne váltson sebességi fokozatot. Egy kis izgalom levezetésként.

Íme a végső sorrend. Köszönjük a figyelmet, pillanatokon belül jelentkezünk az összefoglalóval, 16 órától pedig kezdődik a második szabadedzés.

fp1ered