DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
F1

Hamilton a lágy gumis start miatt aggódik, Bottas számára érthetetlen a lemaradás

Lewis Hamilton tudja, hogy az eltérő gumistratégia nem biztos, hogy neki kedvez vasárnap, csapattársa pedig csak vakarja a fejét, hogy kaphatott bő hat tizedet ugyanolyan autóval egy körön.

Bár a Q2 végén hajszálon múlott, hogy időben meg tudja kezdeni egyetlen teljes gyorskörét a világbajnoki címvédő, végül nagyon simán utasította maga mögé Max Verstappent és Valtteri Bottast. A Mercedes ismét hatalmas fölénnyel rendelkezett az időmérőn, Hamilton pedig több, mint fél másodpercet adott saját csapattársának, aki elé viszont nagy meglepetésre végül sikerrel befurakodott Max Verstappen is.

„Először is hadd köszöntsem végre itt a helyszínen a szurkolókat, nagyon hiányoztak már egész évben, nem volt jó üres lelátók előtt versenyezni, most viszont biztonságosan végre beengedhettek rajongókat, mindenkinek látom a maszkot az arcán, biztonságban vannak. Köszönöm a szurkolók támogatását, nagyon sok emberen láttam a hotelből kilépve, hogy viselik a különleges pólónkat és egyetértenek a rasszizmus elleni küzdelmünkkel” – ecsetelte véleményét az újabb pole-pozíciót megszerző Lewis Hamilton.

„Maga az időmérő borzalmas volt, az egész évben ez volt a legnehezebb kvalifikációm. A Q2-ben elvették a körömet, mert túl szélesen fordultam, aztán úgy határoztunk, hogy nem megyek akkor még egy második kört, hanem inkább a végén, friss abroncsokkal vágok neki. A piros zászló viszont keresztbe tett nekem, utána pedig már kockázatos lett volna nem felrakni a lágyabb abroncsokat. Jó érzés, hogy a nehézségek ellenére sikerült megszereznem az első rajtkockát. A rajt nem lesz könnyű, ezen a pályán rengeteget jelent a szélárnyék, ahogy már sokszor láthattuk. A futamot kicsit sem lesz könnyű megnyernem holnap, mivel mindkét fő riválisom közepeseken rajtolhat, fel van adva a lecke” – említette meg a vasárnapi verseny egyik lehetséges buktatóját a bajnoki éllovas.

A hétvége legfontosabb pillanatában az eddig domináló Bottas hat tizedet kapott Hamiltontól


Csapattársa valamit nagyon elszúrt az időmérő döntő periódusában, még a második kocka sem lett meg. „Egész hétvégén megvolt a remek tempóm, az időmérő edzés első két szakaszában is minden rendben ment, aztán a Q3-ban ugyan még tovább tudtam javítani, de Lewis még több időt talált valahol. Igazából nem értem pontosan, mi történt, hogy maradtam le ennyire. Az első kísérletemnél még túl hidegek voltak az abroncsok, a másodiknál még nem értem én sem pontosan, miért lett ekkora a hátrányom” – nyilatkozta némileg tanácstalanul és csalódottan az első sorból is kiszoruló, harmadik kockát megszerző Valtteri Bottas.

„Jócskán maradtak kérdőjelek bennem, de itt Oroszországban egyáltalán nem rossz a harmadik helyről indulni, ráadásul keményebb keverékű abroncsokon kezdhetem a futamot. (Hamilton a szerencsétlen Q2-es események miatt nem kockáztatott és biztos ami biztos, a lágy keverékkel futotta meg egyetlen gyorskörét, így azzal is rajtol holnap) Néhány éve egyszer már kezdtem a versenyt a harmadik rajtkockából, akkor sikerült nyernem, most megpróbálom még egyszer ugyanezt megismételni. A közepes abroncsok miatt talán előnyöm lehet a verseny első szakaszában” – tekintett előre a finn.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: