DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
F1

Hamilton javasolta Gasly cseréjét Albonra

Érdekes tavalyi emléket elevenített fel Helmut Marko: Lewis Hamilton azt tanácsolta a Red Bullnak, váljanak meg Pierre Gaslytől. A pilótacsere valóban megtörtént, de a tanácsadó hangsúlyozta, nem sokat adtak Hamilton véleményére.

A Formula-1 legfrissebb futamgyőztese, Pierre Gasly egy évvel ezelőtt egy teljes szezont sem kapott a bizonyításra a Red Bull Racingnél: az évad kétharmadánál, a nyári szünet után lecserélték Alex Albonra, őt pedig visszaléptették a Toro Rossóhoz. A döntést a Red Bull vezetése hozta meg, de kívülről is kaptak tanácsot: épp attól a Lewis Hamiltontól, aki hangosan gratulált Gasly mostani sikeréhez.

„Az igazság az, hogy Lewis beszélt csapatfőnökünkkel, Christian Hornerrel a repülőn. Azt javasolta, hogy Albont kellene Gasly helyett az autóba ültetni” – árulta el a Sport1.de-nek Helmut Marko. A Red Bull tanácsadója hangsúlyozta, nem sokat adtak Hamilton meglátására: „Akitől meg akart szabadítani minket tavaly nyáron, most megnyerte az Olasz Nagydíjat másik csapatunkkal, az Alpha Taurival. Ennyit a szakértelméről! Nem értem, Hamilton miért érez mindig kényszert arra, hogy belefolyjon a dolgokba, de nálunk nem számít a kívülállók véleménye.”



A vasárnapi események után a hatszoros világbajnok nem győzte dicsérni a sajtónak és a közösségi médiában Gaslyt: „Pierre egy remek srác, és szerintem roppant tehetséges. Nem hiszem, hogy feltétlenül igazságosan bántak vele a Red Bullnál, miután előléptették, és nyilván nem egyszerű a versenyzőnek, amikor lefokozzák, szóval együttérzek vele” – idézte a Mercedes versenyzőjét a Motorsport.com.

A gesztusért cserébe Gasly sem maradt el a másik irányba tett elismerő szavakkal: „Számomra Lewis egy nagyon különleges fickó, akire felnéztem gyerekként, most pedig szememben talán minden idők legjobb versenyzője az F1-ben. Így amikor hallottam, amit mondott, érhetően nagyon megérintett és hihetetlennek tűnt, hiszen furcsa, hogy akire felnéztem 10 éves korom óta és mindig követendő példa volt számomra, így beszél rólam” – mondta a francia.

A győzelem és Albon újabb csalódást keltő eredménye – 15. helyezettként pontot sem szerzett Monzában – hatására a közvéleményben felmerült az ellenkező irányú csere lehetősége, de Marko erre úgy reagált, Gaslyre az Alpha Taurinál van szükség: „Jelenleg nem gondolkozunk ezen. Gasly a Red Bull versenyzőinek egyike, jelenleg az Alpha Tauri kötelékében, ahol nagyszerű munkát végez. Ott is szükség van egy csapatvezérre” – mondta a tanácsadó.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: