DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
F1

Szigorítás áldozatai lettek Perezék

A mexikói pilóta kiakadt a kék zászló figyelmen kívül hagyásáért kapott öt másodperces büntetésen, Michael Masi versenyigazgató viszont elmondta: idén komolyabban veszik az ilyen kihágásokat.

Két versenyzőt is megbüntettek a Spanyol Nagydíjon azért, mert nem engedték el időben a kék zászlós jelzés ellenére sem az élen haladó autókat. Sergio Perez az utolsó szektorban nem állt félre, csupán a célegyenesben, míg Danyiil Kvjat a 6-os kanyartól szintén a célegyenesig nem engedelmeskedett a zászlójelzésnek. Mindketten öt másodperces büntetésben részesült, a mexikói emiatt veszített is egy helyezést – negyedik helyett ötödik lett –, amiért igencsak kifakadt a leintés után.

perez-hamilton-barcelona-rp



Michael Masi, az FIA versenyigazgatója ugyanakkor elárulta: a büntetés annak volt köszönhető, hogy a pilótákkal való néhány héttel ezelőtti megbeszélés értelmében az idei évben szigorúbban veszik a kék zászlós elengedéseket – szavait a Motorsport.com szaklap idézi:

„Én úgy látom mindkét esetben, hogy túl sokáig tartott az elengedés. Beszéltünk erről az első osztrák hétvége után, vagyis a Stájer Nagydíj versenyzői megbeszélésén. Egyeztettünk róla, hogy idén sokkal szigorúbban vesszük a kék zászlókat. Ez az első alkalom, hogy ezt konkrétan gyakorlatban láttuk annál a két autónál, akit aztán büntettek is.”

„A szabály azt mondja ki, hogy ténylegesen az első adandó alkalommal el kell engedni a másik autót. Van bizonyos szintű mérlegelés, hogy egyes tényezőket figyelembe vegyünk a másik autó kapcsán, de ez a két eset egyértelműen túlmutatott ezen, ennek megfelelően jelentették is a felügyelőknek. Úgy vélem, a helyes büntetést szabták ki az öt másodperccel” – vélekedett Masi, hozzátéve: Perez és Kvjat szankcionálása után több csapatmenedzsertől is pozitív visszajelzést kapott azzal kapcsolatban, hogy a megbeszélteknek megfelelően komolyan vették a kék zászlós feltartásokat.

 
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: