DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Egy Mercedes-motort már most cserélni kell, a Red Bull-osok megúszták

Már a szezon második versenyén a második erőforrást kényszerül beszerelni a Williams Russell autójába. A hajtáshoz kapcsolódó műszaki probléma miatt kieső Verstappen és Albon viszont fellélegezhet a Stájer Nagydíj előtt.

A Red Bull Racing mindkét autóját elveszítette első hazai versenyén, az Osztrák Nagydíjon, a Honda-motorral kapcsolatos műszaki hibák miatt. Max Verstappen csupán 11 kört teljesített, mielőtt elveszett a hajtás, Alexander Albont ütközése után elővigyázatosságból állította meg a csapat, miután gyanús jeleket láttak a telemetriában. Az Autosport beszámolója szerint a Honda ellenőrizte mindkét versenygép erőforrását: jó hír, hogy mindent rendben találtak, így a motorok használhatók a hétvégi Stájer Nagydíjon is.

„A két Red Bull autó problémái egyaránt elektronikai jellegűek voltak, különböző forrásból fakadóan” – mondta Toyoharu Tanabe, a Honda F1-es motorfőnöke. „Mindkét ügy vizsgálatát lefolytattuk a csapattal, és ellenintézkedéseket léptettünk életbe erre a hétvégére. Mivel az erőforrások nem sérültek meg, Max és Alex használhatja őket a hétvégén. Most azt a célt kell kitűznünk, hogy mind a négy autónk végigmenjen és jó eredményt szerezzünk velük.”



Nem járt viszont ilyen jól a Mercedes-motoros Williams pilótája, George Russell. A brit a 49. körben állt meg a pályán erőforrás-probléma miatt, ami a második biztonsági autós fázist eredményezte. A csapat először az üzemanyagnyomás problémájáról beszélt, a motort azonban el kellett küldeni az angliai Brixworthbe, a Mercedes motorközpontjába alaposabb vizsgálatra.

Itt kiderült, hogy a fogaskerekek hibásodtak meg, Russellnek pedig új belsőégésű motorra, MGU-H-ra és turbófeltöltőre lesz szüksége már a szezon második nagydíján, írja az Autosport. Ezekből a komponensekből legfeljebb három használható a teljes évad folyamán rajtbüntetés nélkül.

Egy másik Mercedes-hajtású autó, Lance Stroll Racing Pointja is a motorerő elvesztése miatt esett ki Ausztriában. A helyszíni vizsgálat megállapította, hogy a probléma nem az erőforrásból származott, a motort nem kellett Brixworthbe küldeni, és használható az előttünk álló hétvégén.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: