DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Red Bull: Hamilton kérjen bocsánatot Albontól!

A hazai pályán nullázó csapatnál úgy vélik, megnyerhették volna az Osztrák Nagydíjat. Alex Albon szerint ő hagyott elegendő helyet Lewis Hamiltonnak, csak a briten múlt, ütközni akar-e vagy sem. Christian Horner is egyértelműen hibásnak érzi a Mercedes-pilótát, ezért bocsánatkérést vár tőle.

Pocsék napon van túl hazai pályán a Red Bull Racing: a csapat mindkét autóját dobogós helyről veszítette el a futam különböző szakaszaiban. Max Verstappent már a verseny elején megállította egy motorhiba, Alexander Albon pedig a második helyért támadta Lewis Hamiltont, mikor beütött a krach és összeütköztek. Habár a stewardok által hibásnak nyilvánított Hamilton öt másodperces időbüntetést kapott, ez már nem vigasztalta Albont, aki visszaállt a futamba, de néhány körrel később feladta a versenyt.

„Még friss a dolog, így vigyáznom kell, mit mondok. Ez történt, úgy érzem, nyerhettem volna” – idézi a BBC a futam után nyilatkozó Albont. „A Mercedesnek jó volt a tempója, de amint láthattuk, a mi helyzetünk is biztató volt. Ők velem ellentétben kemény abroncson voltak, így megpróbáltam előzni. Magabiztos voltam… Aztán történt, ami történt.”

Az eset kísértetiesen emlékeztet a tavalyi Brazil Nagydíjra, amikor szintén dobogós helyen ütközött a páros, és ugyancsak Hamiltont nyilvánították vétkesnek: „Nem mondanám, hogy ez jobban fáj, de Brazíliában inkább 50-50 volt a felelősség. Ez a mostani helyzet, mivel már befejeztem a manővert, inkább az ő sara volt. Mindig kockázatos külső íven előzni, de én annyi helyet adtam neki, amennyit lehetséges. Már a pálya legszélén voltam, ilyenkor csak rajta múlik, ütközni akar-e vagy sem” – mondta Albon, aki az interjúig nem beszélt még Hamiltonnal, de megígérte, hogy amint lenyugszik, megkeresi őt.



Az időbüntetés miatt negyedik helyre visszaeső Hamilton inkább versenybalesetnek tartja az ütközést, ahol a felelősség egyenlő mértékben terheli az érintetteket. A Red Bull csapatfőnöke ellenben egyértelmű felelősnek kiáltja ki a hatszoros világbajnokot. A Mercedes pilótája tartozik egy bocsánatkéréssel, nyilatkozta a médiának Christian Horner.

„Ez a sport néha brutális, a mostani is egy ilyen nap volt. Alex jó versenyt futott, nem érdemelte volna ezt. Öt másodperc büntetés nem segít már rajta. Megnyerhette volna a futamot, stratégiailag helyes döntést hoztunk a lágy gumikkal. Az előzés megtörtént, nem a kanyarbejáraton tartottak. Mi számít végső soron biztonságos előzésnek? Nyilván Lewis nem fog inteni neki, hogy menjen el mellette. Kihasználtuk a tapadásbeli előnyt. Lényeg ami a lényeg, Lewis rosszul mérte fel a helyzetet, és ezért bocsánatot kellene kérnie” – mondta Horner a Skynak.

„Valami gond volt Alex erőforrásával, de teljesen más (mint Verstappennél)” – beszélt arról, miért adta fel végül a futamot Albon négy körrel a leintés előtt. „Nem tudjuk, hogy az ütés következménye-e, amit a kavicságyon való átvergődés során kapott. Elővigyázatosságból lekapcsoltuk a motort.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: