DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 27. szombat
F1

Hivatalos: Vettel év végén távozik a Ferraritól

Ahogy azt a sajtóértesülések alapján várni lehetett, a maranellói gárda kedd reggel bejelentette, hogy a két fél úgy döntött, nem hosszabbítanak szerződést, így a német hat év után elhagyja a csapatot.

A néhány órával ezelőtti sajtóhírek fényében aligha érhetett bárkit meglepetésként, hogy kedden reggel a Ferrari hivatalosan is bejelentette, hogy a 2020-as év végén elválnak az útjaik Sebastian Vettellel. A Scuderia közleménye szerint közös döntés volt a szakítás, Mattia Binotto csapatfőnök is így nyilatkozott ezzel kapcsolatban:

„Közösen hoztuk meg ezt a döntést Sebastiannal, mindkét fél úgy érezte, hogy ez a legjobb. Nem volt könnyű meghozni ezt a döntést, ismerve Sebastian értékét versenyzőként és emberként egyaránt. Nem volt egy konkrét ok, ami ehhez a döntéshez vezetett, leszámítva azt a közös és baráti érzésünket, hogy eljött az ideje az elválásnak, hogy mindketten elérhessük a saját céljainkat.”

vettel-ferrari



„Sebastian már most is része a Scuderia történelmének, hiszen a 14 nagydíjgyőzelmével a harmadik legsikeresebb pilótánk, emellett ő szerezte a legtöbb pontot is velünk. Az öt közös évünk során háromszor is az első háromban végzett az egyéni világbajnokságban, egyúttal jelentősen kivette a részét abban, hogy a csapat is állandóan ott volt az első háromban a konstruktőri értékelésben.”

„A Ferrari részéről szeretnék mindenki nevében köszönetet mondani Sebastiannak a professzionalizmusáért és az emberi értékeiért, amelyeket mutatott az öt év során, amely során számos nagyszerű pillanatot élhettünk át. Még nem sikerült közösen vb-címet nyernünk, ami számára az ötödik lehetne, de hisszük, hogy még sokat kihozhatunk ebből a szokatlan 2020-as szezonból.”

Természetesen maga Vettel is megszólalt: a német igyekezett leszögezni, hogy a korábbi sajtóhírekkel ellentétben az anyagiak nem játszottak közre a távozásában, viszont arra is utalt, hogy megbomlott a harmónia közte és a Ferrari között.

„A kapcsolatom a Scuderia Ferrarival a 2020-as év végén véget ér. Annak érdekében, hogy a lehető legjobb eredményt érhessük el ebben a sportban, létfontosságú, hogy a felek tökéletes harmóniában dolgozhassanak együtt. A csapat és én ráeszméltünk, hogy nincs már meg a közös vágy, hogy a mostani szezon után is együtt folytassuk. Az anyagiak egyáltalán nem játszottak szerepet ebben a közös döntésben, nem ezt szoktam figyelembe venni, amikor bizonyos döntéseket meghozok, és soha nem is fogom.”

„Ami az utóbbi hónapokban zajlik, sokunkat arra késztetett, hogy átgondoljuk, mik is az igazi prioritások az életben. Mindenkinek alkalmazkodnia kell a megváltozott helyzethez. Én személy szerint is időt szánok rá, hogy átgondoljam, mi is az igazán fontos, amikor a jövőmről döntök.”

„A Scuderia Ferrari különleges helyet foglal el a Formula-1-ben, és remélem, elérik az őket megérdemli sikereket. Végezetül szeretnék köszönetet mondani a teljes Ferrari családnak és mindenekelőtt a tifosinak, amely világszerte támogatott az évek során. A mostani közvetlen célom, hogy további szép pillanatokkal zárhassam a ferraris szakaszomat azok mellett, amelyeket az előző években átélhettünk.”

Értelemszerűen adott a két kérdés: mi lesz Vettellel, és ki veszi át a helyét Maranellóban? A pletykák szerint a németnek a McLarentől és a Renault-tól is van ajánlata, de fenti szavai alapján még azt sem lehet teljesen kizárni, hogy esetleg visszavonul az F1-től. A helyettese pedig szintén a két említett gárdából kerülhet ki, ugyanis leginkább Carlos Sainzt és Daniel Ricciardót emlegetik a 2024-ig szerződéssel rendelkező Charles Leclerc potenciális társaként, bár felmerült az Alfa Romeónál szereplő Antonio Giovinazzi is.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: