DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
F1

Az osztrák kormány nem áll az F1 útjába

Végre egy biztatónak nevezhető fejlemény: az osztrák sportminiszter magára az F1-re bízza, hogy meg tudják-e rendezni a július eleji futamot – de a helyi szabályokat mindenképp be kell tartani.

Bár hivatalosan még a Francia Nagydíj szerepel első helyen a koronavírus-járvány miatt alaposan felforgatott versenynaptárban, az ottani kormány nemrégi döntésének értelmében július közepéig nem lehet tömegrendezvényeket szervezni, így vélhetően csak idő kérdése a Paul Ricard-i verseny lefújása is. Ezzel az Osztrák Nagydíj kerülhetne a szezonnyitó szerepébe, és nem lehet kizárni, hogy Spielbergben már valóban meg tudják majd rendezni a futamot.

Legalábbis Werner Kogler sportminiszter és alkancellár szerdai sajtótájékoztatóján elhangzottak alapján az osztrák kormány nem gördítene közvetlen akadályt a rendezés útjába – de persze a vonatkozó szabályokat a Red Bull Ringen is be kellene tartani:

spielberg-f1-dppi



„Nem akarunk a verseny útjába állni” – idézi Kogler szavait az Autosport.com szaklap. „Ez teljesen más helyzet, mint egy stadionban játszott mérkőzés. Sok ember érintett, és persze a minimum távolságot ugyanúgy be kell tartani, de ez lehetségesnek tűnik. Nem titkolom, hogy kapcsolatban vagyok ez ügyben a stájerországi kormányzóval. A jelenlegi naptár szerint júliusban kerülne sor erre.”

„Végső soron a sportszövetségeknek maguknak kell erről döntést hozniuk. Emiatt kapcsolatban voltam Helmut Markóval is, aki a maga részéről közvetítő szerepkört töltött be a Red Bull-lal. Elmondtam neki, hogy továbbítani fogjuk az összes követendő útmutatást a releváns motorsport-szervezeteknek, hogy lássák, mi lehetséges és mi nem.”

A döntés tehát tulajdonképpen a Formula-1-es vezetők kezében lehet, de fontos hangsúlyozni, hogy az osztrák rendelkezések közé tartozik, hogy az országba beutazóknak vagy automatikusan karanténba kell vonulniuk, vagy pedig egészségügyi igazolással kell bizonyítaniuk, hogy nem koronavírus-fertőzöttek. Kogler szerint viszont az F1 azt kommunikálta felé, hogy ez megoldható lehet. „De én nem akarok beleszólni ebbe, csak tudni akarom, hogy betartják-e az előírásokat. Ami fontos számunkra, hogy a távolságtartásra vonatkozó szabályokat betartsák.”

Ausztriában egyébként éppen a hét elején enyhítettek valamelyest a szigorításokon, több bolt is kinyithat például, de a távolságokat továbbra is kötelezően be kell tartani. Mindenesetre arra tehát van esély, hogy július elején Spielbergben – vélhetően zárt kapus futammal – elrajtoljon az évad. Utána persze kérdéses a silverstone-i és a hungaroringi viadal sorsa is, míg Spa már most komoly problémák elé néz a belga kormány meghosszabbított tilalmai miatt.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: