DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
F1

Veszélybe sodorták Spát a kitolt belga tilalmak

Már egy nyár végi nagydíj sorsa is erősen kérdésessé vált az idei Formula-1-es naptárban, miután a belga kormány legújabb vírusvédelmi intézkedése még pont érinti az egyik legnépszerűbb pálya versenyét.

Már kilenc nagydíjat töröltek vagy halasztottak el mostanáig a 2020-as F1-es naptárban, és egyre valószínűbbnek tűnik, hogy a június végi franciaországi forduló is erre a sorsra jut, tizedik állomásként csatlakozva a listához.

spa



Bár a Paul Ricard után még Spielberg, Silverstone és a Hungaroring jönne a futamrendezési sorban, most Spa-Francorchamps-ra ereszkedtek sűrű, sötét felhők a koronavírus-járvány hatására.  A Belga Nagydíjat az eredeti naptár szerint augusztus 28-án futnák, ám Belgium kormánya frissen bejelentette, hogy a vírusvédelmi intézkedések jegyében augusztus 31-ig meghosszabbítja az országban a tömegrendezvényekre vonatkozó tilalmat, amibe így az F1-es futam még éppen beleesik. Egyelőre még a verseny promóterei sem egészen biztosak abban, hogy ez pontosan mit jelent számukra, azt illetően viszont már tisztán látnak, hogy az ideális forgatókönyvről lemondhatnak.

„Hallottuk a miniszterelnök bejelentését, és persze az emberek egészsége a legfontosabb” – mondta a Motorsportnak Stijn de Boever, a spái pálya promótere. „A következő napok során azonban rengeteg kérdésünk lesz a lehetőségeink kapcsán. Nyilvánvaló, hogy mi a két opciónk: új időpont vagy zárt kapus esemény. De még nézők nélkül is rengeteg ember tartózkodna a helyszínen, akikre szükség van a lebonyolításhoz.”

Az F1 vezetői korábban már jelezték, nyitottak rá, hogy nézők beengedése nélkül is futamokat rendezzenek idén, ám de Boever szerint Spa ebben a kérdésben még nem tud állást foglalni. A pálya működése jelentősen függ a jegyeladásoktól, Max Verstappen feltűnése óta ráadásul évről évre teltházas hétvégéket rendeznek az egyébként is a rajongók népszerűségi listájának élén lévő pályán. „Itt merülhet fel a kérdés, hogy mi számít tömegrendezvénynek? 500, 3000, 5000 ember? Csak azt tudom biztosan, hogy az eredeti időpontban nagyszámú emberrel nem lesz Formula-1-es futamunk” – vonta le az egyelőre levonható konklúziót a promóter.

Az április 15-i adatok szerint Belgiumban már 4440 áldozatot követelt a koronavírus, amivel az ország a hetedik legrosszabb helyen áll világviszonylatban.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: