DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
F1

Horner védelmébe vette Markót

A Red Bull F1-es csapatfőnöke szerint tanácsadójuk koronatáboros megjegyzése még azt megelőzően született, hogy rendesen felmérhették volna a világjárvány súlyosságát.

Helmut Marko az utóbbi napokban egy hajmeresztő kijelentéssel került a címlapokra: az ORF-nek adott nyilatkozatában azt ecsetelte, hogy olyan tábort szervezett volna a Red Bull Formula-1-es pilótáinak, ahol a koronavírus-fertőzésen is áteshettek volna, hogy az ne később, a versenyszezon alatt okozzon gondot nekik. A megjegyzésen persze sokan felháborodtak, egy orvos szerint a tanácsadó konkrétan emberéletekkel játszott volna, ha a „koronatábor” megvalósul.

horner-marko-redbull-2020-1



Christian Horner, az energiaitalosok F1-es csapatfőnöke ugyanakkor csillapítani igyekezett a kedélyeket: a BBC-nek nyilatkozva megerősítette, hogy fel sem merült, hogy komolyan vegyék Marko ötletét, amely ráadásul még a világjárvány súlyosságának felismerése előtt született.

„Ahogy arra már Helmut is rámutatott, amikor ő ezt felvetette, azt nem támogattuk a Red Bullon belül. Több szempontból is csak egy odavetett megjegyzés volt, mielőtt még megértettük volna a járvány súlyosságát. Igen, a Red Bullnak rengeteg sportolója volt, de az összes mostani akció azért zajlik, mert ez a fiatal, az idős és a sebezhető embereket érintheti. Nem csak egy bizonyos rétegre korlátozódik ez, és szerintem az olyan dolgokkal, mint a lélegeztetőgép-projekt, megmutatjuk, mennyire komoly erőfeszítéseket is teszünk ez ügyben. Helmut megjegyzése még azelőtt született, hogy megértettük volna a helyzet súlyosságát, sosem merült fel komoly lehetőségként, amelyről beszéltünk volna.”

Horner a lélegeztetőgép-projekttel mutatott rá, hogy a Red Bull igenis komolyan veszi a Covid-19-járványt: „Rob Marshall főtervezőnk több éjszakát is azzal töltött, hogy előálljon mérnöki ötletekkel a felmerült problémákra. A legfontosabb, hogy a lehető leghamarabb kiadhassuk ezeket a rendszereket. Az F1-nek problémamegoldó-képességben és a prototípusok gyors előállításában sincs párja, szóval nemcsak a mi csapatunk, de a többiek is kiválóan reagáltak a helyzetre. Én csak a saját létesítményeinkben zajló munkát tudom megítélni, de az egészen rendkívüli, amivel a mérnöki és az előállítói csapatunk kiállt.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: