DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

Biokémikus: Marko emberéletekkel játszik

A Red Bull főtanácsadója létre akart hozni egy tábort, ahol koronavírussal fertőzik meg a csapat pilótáit. Egy biokémikus szerint jobb lenne, ha egy versenycsapat nem kockáztatná emberek életét.

Helmut Markónak nem kell a szomszédba mennie megosztó nyilatkozatokért. A Red Bull tanácsadója híres a meredek kijelentéseiről, legutóbb pedig a szokásosnál is nagyobb hullámokat keltett azzal az elképzelésével, hogy szerinte a csapat pilótáit össze kellene gyűjteni egy táborba, és meg kellene őket fertőzni a koronavírussal. Hajmeresztőnek tűnő ötletét azzal magyarázta, hogy a kijárási korlátozások közepette úgysincs jobb dolguk a versenyzőknek, így lenne idejük felépülni a betegségből, és eközben immunitássá válni a vírussal szemben, ami a később induló szezon során előnyükre válhat. 

 marko-portre-20191



Egy biokémikus is megszólalt a témában, aki szerint jobb lenne, ha egy versenycsapat inkább nem játszadozna emberéletekkel. Különösen azért nem, mert a Covid-19 által okozott betegség lefolyása eltér az általunk hétköznapinak tartott vírusokétól. 

„A koronavírus kiszámíthatatlanabbul viselkedik, mint egy hétköznapi influenza” – idézte Douwe de Boer szavait a De Limburger napilap. „Itt emberéletekről van szó. Megértem a Red Bull Racing tanácsadójának gondolkodását, aki immunitást szeretne a pilótáinak. Ez hasonló a kormányok által emlegetett nyájimmunitáshoz, azzal a különbséggel, hogy ő csak a saját pilótáira gondol. A koronavírus azonban kiszámíthatatlanabb az influenzánál – tapasztaljuk, hogy akár a fiatal, egészséges emberek is súlyosan megbetegedhetnek tőle, vagy akár bele is halhatnak. Ez egy orvosi-etikai kérdés. Nem hiszem, hogy egy csapatvezetőnek kockáztatnia kellene az alkalmazottja egészségét” – magyarázta a szakember.

Az ötlet azonban megmaradt Marko furcsa elképzelésének, a Red Bull ugyanis nem engedélyezte a tábor megszervezését.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: