DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 27. szombat
F1

Nem engedte a Red Bull Marko bizarr ötletét, a koronatábort

A tanácsadó újabb koronavírussal kapcsolatos nyilatkozattal sokkolt: edzőtábort szervezett volna a pilótáknak, ahol a betegségen is átesnek, így immunissá válnak már a szezon előtt. A vezetőség nem támogatta az elképzelést.

A Red Bull 76 éves motorsport-tanácsadója, Helmut Marko tett már néhány megkérdőjelezhető kijelentést a koronavírussal kapcsolatban. Meggyőződése, hogy ő már februárban elkapta a betegséget, amikor tíz napig erősen köhögött, de gond nélkül kilábalt belőle. Max Verstappennel kapcsolatban pedig arról beszélt, a 22 éves versenyző számára az lenne a legjobb, ha már most elkapná a vírust, mert ilyen fiatalon nem jelent rá veszélyt, a világbajnoki küzdelemben pedig előnyhöz jutna, ha immunissá válna.

Ezt az utóbbi elméletet Marko olyan komolyan gondolja, hogy továbbfejlesztette, és megálmodott egy edzőtábort a Red Bull és Alpha Tauri pilótái, valamint az utánpótlás számára. Ahol nem csupán felkészülnének a szezonra, de kontrollált körülmények között át is esnének a betegségen, így védetté válnának – bár jelenleg nincs arra bizonyíték, hogy ne lehetne többször elkapni a vírust. Marko egy tévéadásban maga beszélt a meghiúsult „koronatáborról”:

„Négy F1-es versenyzőnk van és nyolc-tíz juniorpilótánk. Az ötlet az volt, hogy tábort kéne szervezni, amely áthidalná ezt a mentális és fizikai értelemben vett holtidőt” – mondta az osztrák ORF csatornának. „Ez pedig ideális alkalom lenne a megfertőződés számára. Erős fiatalemberekről beszélünk, akik kiváló egészségi állapotban vannak. Így felkészültek lennének, amikor elkezdődik az akció.”

 



Nem meglepő, hogy mikor a Red Bull vezetősége értesült Marko ötletéről, nem szavaztak bizalmat neki: „Mondjuk úgy, hogy nem részesült kedvező fogadtatásban” – nyilatkozta az osztrák.

Közös tábor helyett minden versenyző elszigetelten várja a járvány végét. Marko elégedett, hogy a kényszerű szabadságot a többség intenzív edzésre és szimulátoros gyakorlásra fordítja.

„Max például szerintem többször versenyez, mint egy valódi szezonban. Szimulátorversenyeken indul, néha egy nap többször is. Emellett mindenkinek megvan a maga fizioterapeutája, aki ellátja őket edzéstervvel. Ha 15-18 versenyből áll majd a szezon, az nagyon kemény lesz, nem jut majd idejük javítani a fittségükön. A mostani az ideális alkalom, hogy ez megtörténjen” – beszélt arról, hogy a sűrűbb szezon a tréningezés rovására megy majd, ezért most kell időt fordítani az edzésre.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: