DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Karantén Olaszországban: ismét veszélyben a szezonnyitó

Bár eddig úgy tűnt, a koronavírus-járvány ellenére is többé-kevésbé biztonságban van az F1-es Ausztrál Nagydíj, a legújabb olaszországi szigorítások után kérdésessé vált egyes csapatok kiutazása.

Újabb komoly fordulat következhet a koronavírus-járvány miatt az idény eleji Formula-1-es versenyek megrendezhetősége kapcsán. Eddig ugyanis úgy tűnt, hogy nincs komolyabb akadálya a jövő hétvégi évadnyitó Ausztrál Nagydíjnak: bár ott is szigorúbban ellenőrzik az Olaszországból érkezőket, konkrét tiltást nem vezettek be ellenük.

Szombat este azonban az olasz kormány jelentett be drasztikus lépéseket. Mivel Európában egyértelműen náluk harapódzott el leginkább a koronavírus-járvány – 5883 ember fertőződött meg és 233 halálos áldozat is van már –, úgy határoztak, hogy komoly bírságot szabnak ki azokra, akik bizonyos észak-olaszországi régiókba beutaznak vagy éppen elutaznak onnan.

f1-melbourne-mercedes-1



Márpedig ezek között a régiók között van a Ferrari székhelyéül szolgáló Modena, a Pirelli székhelye, Milánó, ha pedig a MotoGP-s érintettségeket is idevesszük, akkor Lombardia (a Yamaha gyári csapatának székhelye), valamint Pesaro e Urbino, ahol pedig például a kilencszeres motoros világbajnok Valentino Rossi lakik. Érdekesség, hogy az Alpha Tauri vagy épp a Ducati székhelye egyelőre nem esik a karantén alá vonni tervezett régiókba, tehát az esetükben nem lenne akadálya a kiutazásnak.

A kormány szombat esti rendelete hangsúlyozza: ha valakinek nyomós munkaügyi oka van, elhagyhatja az érintett területeket, de azt egyelőre nem tisztázták, hogy ebbe beleesnek-e az F1-es és a MotoGP-s versenyek is. Mindenesetre javíthat a kilátásokon, hogy az érintett régiókból utazó személyzet vélhetően már úton van Melbourne-be – sőt, a Motorsport.com értesülései szerint a Ferrari arról tájékoztatta őket, hogy az intézkedések ellenére is a tervek szerint halad a kiutazásuk.

Az biztos, hogy Ross Brawn, az F1 sportért felelős vezetője néhány napja kijelentette: amennyiben egy csapat nem tud karantén vagy a szigorított ellenőrzések miatt belépni egy országba, úgy világbajnoki nagydíjat biztosan nem rendeznek ott. A száguldó cirkusz egyelőre amúgy csak az április közepi Kínai Nagydíjat fújta le a koronavírus miatt, a MotoGP viszont törölte a katari királykategóriás küzdelmeket és elhalasztotta a teljes thaiföldi fordulót, így számukra jelen állás szerint Austinban kezdődhetne az évad – jóllehet, Texasban pedig épp a minap jelentették be, hogy csak akkor rendezhetnek 2500-nál több látogatót vonzó eseményeket, ha biztosítani tudják az egészségügyi szervezetek irányába azok biztonságos megrendezését.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: