DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 18. csütörtök
F1

Bajnokságon kívüli futam jöhet, ha nem engedik be a Ferrarit

Továbbra is bizonytalan, hogy hányat rendeznek meg az F1-es szezon első négy versenye közül, és hogy azokon jelen lehet-e az összes csapat. Ross Brawn ismertette a Liberty álláspontját, miszerint mindent megtesznek a futamrendezés érdekében.

A Kínai Nagydíj már biztosan nem zajlik le az eredeti időpontjában, de az elmúlt napokban az Ausztrál, a Bahreini és a Vietnámi Nagydíj sorsát is kérdésessé tette, hogy egyes országok, köztük a több csapat által is tranzitként használt Szingapúr a koronavírus-járványra hivatkozva megnehezítette a belépést bizonyos államokból, például a járvány által komolyan érintett Olaszországból érkezőknek. Ez pedig döntő jelentőségű hír a Formula-1 számára, hiszen két csapat, a Ferrari és az Alpha Tauri székhelye is Észak-Olaszországban található, alkalmazottaiknak jelentős része is olasz állampolgár, így rájuk mindenképpen vonatkoznak ezek a szigorítások. Ausztrália egyelőre nem vezetett be korlátozást, és a melbourne-i pálya vezetői állítják, zavartalanul lezajlik majd a verseny, ám a bahreini fordulóra már erősen kétséges a teljes létszám: a futam egy héttel az idénynyitó utánra lett kitűzve, ám mivel az ország jelenlegi előírása szerint a veszélyzónákból érkezőkre 14 napos karantén vár, ők nem juthatnának el a pályára.

alfa



Ross Brawn, a Liberty Media sportszakmai vezetője most a Reutersnek nyilatkozva egyértelműsítette az F1 álláspontját ebben a krízishelyzetben.

„Ha egy csapatot meggátolnak abban, hogy belépjen az országba, nem rendezhetünk futamot, legalábbis nem Formula-1-es világbajnoki futamot, az ugyanis sportszerűtlen lenne. Persze ha egy csapat önmaga dönt arról, hogy nem utazik el egy versenyre, az más dolog. De amennyiben egy ország döntése akadályoz meg egy csapatot abban, hogy részt vegyen a versenyen, úgy nehéz igazságos küzdelemről beszélni” – mondta.

Brawn már korábban is kilátásba helyezte, hogy ha lehetőség nyílna rá, szívesen rendeznének bajnokságon kívüli, a pontversenybe bele nem számító versenyeket az F1-es mezőny számára, ezeken ugyanis komolyabb tét nélkül kipróbálhatnának olyan kétes megítélésű szabálytervezeteket, mint például a kvalifikációs futamok. Lehet, hogy még kapóra is jön az F1 számára, hogy a Ferrari kénytelen lesz kihagyni néhány versenyt, és így ilyen tesztnagydíjakat láthatunk? Brawn szerint mindenesetre a legfőbb szempont, hogy ne feleslegesen utazzanak el a csapatok és a nézők a helyszínre.

„Nagyon komoly a helyzet, egyáltalán nem akarom alábecsülni. De meg kell próbálnunk versenyeket rendezni, méghozzá felelősségteljes módon. Intézkedéseket teszünk annak érdekében, hogy minimalizáljuk a paddockban mozgó emberek számát. A csapatokat is arra kértük, hogy a lehető legkisebb személyzettel utazzanak, ami még elég ahhoz, hogy versenyezzenek” – osztott meg néhány további részletet az F1-es szakvezető.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: