DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Marko szerint az FIA olyan korrupt, mint a FIFA

Tovább dühöng a Ferrarival kötött paktum miatt a Red Bull Formula-1-es csapatának tanácsadója. Jean Todt bármilyen más szervezetnél belebukna az ügybe, mondta egy interjúban.

A Red Bullt zaklatta fel leginkább a Ferrari és a Nemzetközi Automobil Szövetség alkuja, amely ellen hét csapat tiltakozik. A Milton Keynes-i konstruktőrt az lehetőség háborítja fel, hogy az olaszok szabálytalan autóval végeztek előttük a konstruktőri második helyen. Ebben az esetben a bajnoki harmadik csapat az ellenfél csalása miatt esett el jelentős pénzdíjtól és teljesítményalapú szponzori juttatástól. Helmut Marko tanácsadó egyenesen azt mondta, 24 millió dollárra kellene perelniük az FIA-t.

 



A mindig markáns véleményt megfogalmazó 76 éves egykori F1-es pilóta egy másik megszólalásában a labdarúgás legfelsőbb szervezetéhez hasonlította az autós szövetséget:  

„Ez az egész már a FIFA-nál látott mértékeket öltött. Csak egy betű a különbség az FIA és FIFA között. Bármilyen más szövetségben Jean Todt politikai öngyilkosságot követett volna el. Az FIA lejáratott egy sportot, amelybe minden évjegyben három számjegyű milliós összeget fektetünk euróban” – mondta Marko a Müncher Merkur újságnak, a FIFA néhány évvel ezelőtti korrupciós botrányára utalva.

Az osztrák korábban azt mondta: „Ha valóban csaltak, 10-20 millió dolláros büntetés még túl kevés is lenne.” A Renault csapatfőnöke, Cyril Abiteboul nem követel ilyen drákói szigort, de csak akkor hajlandó lezárni az ügyet, ha az FIA abbahagyja a titkolózást.

„Magunk mögött akarjuk hagyni ezt az esetet, de ez csak akkor lehetséges, ha az FIA további magyarázatot ad döntésére. Nem azt akarjuk, hogy a Ferrarit nagyon megbüntessék, hanem azt, hogy tisztán lássuk az ügyet. Azt is tudni akarjuk, használhatunk-e olyan rendszert a jövőben” – hangzik Abiteboul álláspontja.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: