DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
F1

Az FIA sem tudja, szabályos volt-e a Ferrari

Válaszolt az F1-es istállók tegnapi nyílt levelére az FIA. Kiderült, ők sem tudták egyértelműen bizonyítani a Ferrari erőforrásának szabálytalanságát, ezért döntöttek az alku mellett.

A Nemzetközi Automobil Szövetség azt követően került tűz alá, hogy a napokban egy titkos paktumot kötött a Ferrarival, miután a tavalyi szezon során többször ellenőrzés alá vonta a vörösök gyanúsan jó teljesítményű erőforrását. A vizsgálatok eredményeit azonban nem közölték, csak annyit árultak el, hogy alkut kötöttek a gyártóval. Erre a rivális csapatok egy összefogást szerveztek, és tegnap 11 órakor nyílt levelet adtak közre, amelyben a helyzet tisztázását kérték, és jogi lépésekkel fenyegettek.

vettel-teszt-20202



Erre reagálva az FIA ma egy közleményt adott ki, amelyben leírta az eddig történteket, és megmagyarázta a döntést.

A 2019-es szezon során végzett alapos vizsgálat során felmerült a gyanú, hogy a Ferrari erőforrása nem minden esetben működik az FIA szabályainak megfelelően. A csapat határozottan elutasította ezt a felvetést, és nyomatékosította, hogy az minden esetben a szabályoknak megfelelően üzemel. Az FIA ezzel nem volt teljes mértékben elégedett, ám a helyzet bonyolultságát és a megdönthetetlen bizonyíték biztosításának lehetetlenségét figyelembe véve úgy határozott, nincs szükség további nyomozásra.

A hosszú peres eljárás negatív következményeit elkerülendő, különös tekintettel az ilyen perek végkimenetelének bizonytalanságára, valamint a bajnokság, a részvényesek és az FIA érdekében, a Bírósági és Fegyelmi Szabályok (JDR) 4. (ii) cikkelyének eleget téve úgy döntöttünk, hogy egy hatékony és visszatartó erejű megállapodást kötünk a Ferrarival az eljárás megszüntetéséről.

Az FIA a Formula-1-es világbajnokság irányítójaként meg fogja tenni a szükséges intézkedéseket, hogy megvédje a sportot, valamint annak szerepét és hírnevét.

A szövetség tehát falakba ütközött a tavalyi nyomozás során, visszamenőleg lehetetlennek tartotta a feltételezett csalás bizonyítását, ezért kötött egy olyan egyezséget a csapattal, amelynek részletei továbbra is titkosak.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: