DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Hét csapat tiltakozik a Ferrari-FIA alku miatt

Közös levelet fogalmazott meg a Mercedes, a Red Bull, a McLaren, az Alpha Tauri, a Racing Point, a Williams és a Renault: nem nyugszanak, amíg az FIA magyarázatot nem ad a Ferrari rejtélyes motorügyletére.

fia



Az ügy még onnan indult, hogy 2019 során több csapat is kérdezősködött az FIA-nál a Ferrari F1-es motorjainak szabályossága miatt, az olasz erőforrások teljesítménye ugyanis észrevehetően kiemelkedett a Renault-k, a Mercedesek és a Hondák közül. A Nemzetközi Automobil Szövetség csak most, február végén adott ki egy közleményt arról, hogy megegyezett, alkut kötött a Ferrarival a tavalyi motorügy kapcsán, ennek részleteit azonban nem hozta nyilvánosságra. A Ferrari mellett a cég erőforrásait használó Alfa Romeo és Haas is hallgat az ügyben, ám a másik hét csapat értetlenül áll az események alakulása előtt, és szerdán közép-európai idő szerint 11 órakor mindannyian publikálták weboldalukon az alábbi közleményt.

"Mi, alulírott csapatok meglepve és megdöbbenéssel fogadtuk az FIA február 28-i, pénteki közleményét a Scuderia Ferrari Formula-1-es hajtásláncával kapcsolatos nyomozás lezárását illetően.

Egy nemzetközi szabályozó sportszervezetnek felelőssége, hogy az irányítást, a sport egységének megtartását és az átláthatóságot a legmagasabb szinten teljesítse.

Az FIA hónapokon át folytatott vizsgálatot, de csak azután, hogy több csapat kérdéseket fogalmazott meg az ügy kapcsán, ezért határozottan tiltakozunk az ellen, hogy az FIA bizalmas megállapodást kötött a Ferrarival az ügy lezárásaként.

Ennek nyomán most nyilvánosan megfogalmazzuk közös kiállásunkat amellett, hogy addig fogjuk hajszolni az ügyet, amíg teljesen fel nem fedik annak részleteit, ezáltal gondoskodva arról, hogy a sport minden résztvevőjével tisztességesen és egyenlően bánik. Mindezt a Formula-1 rajongói, résztvevői és részvényesei érdekében tesszük.

A továbbiakban fenntartjuk a lehetőségét, hogy jogi lépéseket tegyünk.

McLaren Racing Limited
Mercedes-Benz Grand Prix Limited
Racing Point UK Limited
Red Bull Racing Limited
Renault Sport Racing Limited
Scuderia Alpha Tauri S.p.A.
Williams Grand Prix Engineering Limited"

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: