DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Eltörölték az értelmetlen szabályt, a pilóták szabadon variálhatják sisakfestésüket

Már öt éve volt hatályban az a furcsa szabály, hogy a Formula-1-es versenyzők egy évben maximum egyszer változtathatnak év eleji sisakfestésükön. Ennek most vége, jöhetnek a szép dizájnok.

A rajongók és a versenyzők értetlenül álltak az évek óta érvényben levő, szerintük teljesen felesleges szabály előtt, miszerint ha valaki év elején választ egy sisakfestést, amellett egész évben ki kell tartania. Kivételt pedig csak egyetlen alkalommal tehetett. Ebből volt is zúgolódás, Daniel Ricciardo például szabályszegésre biztatta Kvjatot hazai futama, az Orosz Nagydíj előtt (mivel Kvjat korábban már a Toro Rosso hazai futamán, Monzában ellőtte egyetlen lehetőségét, a szövetség pedig nem engedélyezte, hogy másodszor is mintázatot váltson).

2015 óta kötötték meg ilyen módon a pilóták, illetve sisaktervezőjük kezét. Az egyetlen kivételt a versenyzők általában hazai futamukra, vagy valamilyen mérföldkő megünneplésére használták, de ezzel el is értek a falig. Az FIA azzal magyarázta a korlátozást, hogy az állandó sisakdizájn segíti a versenyzők felismerését a pályán.

Vettel biztosan örül a korlátozás eltörlésének


A nemzetközi szövetség most megoldotta a problémát, leginkább azért, mert a tavalyelőtt bevezetett szabályok szerint az autókon nagyméretű, jól látható rajtszámoknak kell szerepelniük, ráadásul a halo eltérő színezésével is igyekeztek jobban felismerhetővé tenni a résztvevőket.

Pénteken az FIA bejelentette, hogy eltörli az öt évvel ezelőtt született szabályt és ismét korlátlan számú különböző festést használhat minden pilóta saját sisakján. A korábbi években leginkább Sebastian Vettel járt élen a mintázatok sűrű cserélgetésében, volt olyan év, hogy szinte minden helyszínre teljesen új dizájnnal érkezett. A legemlékezetesebb talán a Szingapúri Nagydíjon használt, villogó fejvédő volt.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: