DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

Ricciardo szabályszegésre bátorította Kvjatot

Az Orosz Nagydíjon a helyi pilóta, Kvjat egy értelmetlennek tűnő szabály miatt nem használhatta különleges festésű sisakját, miközben Verstappen idén legalább a negyedik dizájnnál tart.

Ahogy sok pilótatársa a múltban már megtette, úgy Danyiil Kvjat is egy különleges sisakfestéssel készült múlt hétvégi hazai futamára. A versenyhétvégéhez érve azonban egy meglepő és egyben frusztráló ítélettel kellett szembenéznie: az FIA nem engedélyezte a bukósisak használatát, mert az orosz idén egyszer már eltért a tőle idén megszokott dizájntól, így legközelebb csak jövőre tehetné meg ugyanezt. Az erről szóló szabály szerint a festésnek minden versenyhétvégén "javarészt" egyeznie kell, egy egyénileg választott forduló kivételével. Mivel Olaszországban Kvjat egy látványos, vörös fejvédővel jelent meg, így az FIA nemet mondott a legutóbbi szándékára.

 rbcontent-kvjat-orosz1



Ez a mezőnyből többekben ellenérzést váltott ki, olyannyira, hogy a pilótaeligazításon Daniel Ricciardo egyenesen szabályszegésre buzdította pilótatársát, mondván az orosz úgyis rajtbüntetéssel várja a futamot, "mi mást kaphatna még?". Kvjat végül a jól bevált sisakját húzta fejére, de azt hozzátette, "hülyeségnek" tartja a vonatkozó előírást.

A sztori eljutott az F1 versenyigazgatójának füléig, aki azt ígérte, felülvizsgálják a szabályt. "Péntek este elmondtam a pilótáknak, hogy átgondoljuk. Különböző okai vannak, hogy ezt hoztuk: részben a televíziós közvetítés, hiszen ha valaki folyton változtat, akkor azon kell gondolkozni, ki ül az autóban" - magyarázta Michael Masi.

Adalék a történethez, hogy Kvjat simán megúszta volna az egyszeri dizájn használatát, ha a csapata nem szól róla az FIA-nak, ugyanis Max Verstappen például idén már legalább három jelentősen eltérű festésű sisakkal állt elő, ám Masiék felé egyetlen ide kapcsolódó kérelem nem érkezett a Red Bulltól...

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: